De Europese Commissie vraagt om een diepere samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten in de regulatie van tech-reuzen.

Advertentie

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, roept op tot samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten voor de regulatie van tech-reuzen. Dat deed ze in een speech die ze gaf naar aanleiding van de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden. Met de toespraak, die werd opgepikt door TechCrunch, wil ze een waarschuwing sturen voor de gevolgen van het verspreiden van foute informatie en haat.

De oproep tot het vormen van een front komt ook in navolging van de bestorming van de rellen op 6 januari 2021. “Slechts enkele dagen geleden bestormden honderden [volgers van Trump] het Capitool in Washington, het hart van de Amerikaanse democratie”, aldus von der Leyen. “Dat is wat er gebeurt als haat en fake news zich als wildvuur doorheen sociale media verspreiden. Ze worden een gevaar voor de democratie. We moeten deze beelden van de Verenigde Staten als een ontnuchterende waarschuwing opvatten.”

Offline illegaal? Online illegaal.

De Europese Commissie beschikt reeds over wetsontwerpen om de invloed van tech-bedrijven aan banden te leggen, genaamd de Digital Services Act en Digital Market Act. Hiermee willen ze een veilig en eerlijk kader creëren waarbinnen tech-reuzen in Europa kunnen werken. Deze voorstellen zijn in december bekend gemaakt: “Simpel gezegd, we willen verzekeren dat in toekomst, als iets offline illegaal is, dat het dan ook online illegaal wordt.” Von der Leyen vraagt aan bedrijven om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor de inhoud die ze verspreiden.

Naast de Verenigde Staten is ook Europa reeds geconfronteerd geweest met gelijkaardig geweld. Vorig jaar probeerden extremisten de Reichstag te bestormen, al was het zonder succes. Of de administratie van Biden van deze samenwerking werk zal maken, valt nog af te wachten. De discussie woedt momenteel volop en we vermoeden dan ook dat het onderwerp nog wel een tijdje relevant zal blijven.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here