Nieuws

Telegram: ‘honderden oproepen tot geweld verwijderd’

De chatdienst heeft naar eigen zeggen honderden publieke berichten waarin tot geweld in de Verenigde Staten werd opgeroepen, verwijderd.

Dat bericht is terug te vinden op het persoonlijke kanaal van Pavel Durov, mede-oprichter van Telegram, en werd door The Verge opgemerkt. Nu de spanningen in de Verenigde Staten sinds de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari hoog oplopen, is ook de digitale waakzaamheid gestegen.

Het verwijderen van de posts zou volledig in lijn liggen met de gebruiksvoorwaarden van de dienst. In het bericht uit Durov zijn zorgen over de huidige situatie: “De voorbije twee weken volgt de wereld met bezorgdheid de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Ook al vormt de Verenigde Staten minder dan 2% van ons totaal aantal gebruikers, toch volgen we de situatie bij Telegram op de voet.”

Vermoeiende tijden voor moderatoren

“In het begin van januari begon het team van moderatoren een stijgend aantal meldingen binnen te krijgen van publieke activiteit vanuit de VS op ons platform. Het team handelde snel door zich op de Amerikaanse kanalen te storten die geweld verkondigden,” aldus Durov. “Vorige week blokkeerden en verwijderden onze moderatoren honderden publieke oproepen tot geweld die anders tienduizenden gebruikers hadden bereikt. Het team blijft rapporteringen van gebruikers verwerken, en verwijdert proactief content die direct tot geweld aanzet.”

Consequent

Daarnaast wordt er gewezen op het feit dat Telegram wereldwijd steevast hetzelfde beleid voert. Ze willen zich focussen op vreedzaam protest en het opkomen voor mensenrechten. Publieke chatgroepen waar tot geweld wordt opgeroepen worden niet getolereerd. Over de inhoud van  private gesprekken werd geen informatie gegeven.

Morgen, op 20 januari 2021, vindt de inauguratie van president Joe Biden plaats. Na het geweld tijdens de rellen op 6 januari 2021 is wereldwijd de discussie over vrijheid van meningsuiting en de verantwoordelijkheid van de sociale platformen opgelaaid. Parler, het platform dat dienst doet als conservatief alternatief voor Twitter, kende nadat huidig president Donald Trump van Twitter werd verbannen een stijging. Een gebrek aan actie tegen de dreigingen die op het platform werden geuit, zorgde ervoor dat Parler uit de appwinkels van Apple en Google werd verwijderd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business