Samsung

De opvolger van het familiebedrijf Samsung vliegt de cel in voor het omkopen van politici, en brengt daarmee een klap voor het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Advertentie

Jay Y. Lee, de erfgenaam van de Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung Electronics Co. is opnieuw veroordeeld, ditmaal tot 30 maanden celstraf. Dat meldt Bloomberg in een bericht. Hij werd reeds in 2017 schuldig bevonden aan omkoperij met een celstraf van 5 jaar als gevolg, maar na beroep werd dat met de helft teruggeschroefd.

De arrestatie van Jay Y. Lee past binnen een onderzoek naar een breder corruptieschandaal in het Zuid-Koreaanse schiereiland dat al sinds 2017 loopt. Een andere bekende actor in het onderzoek is voormalig Zuid-Koreaans president Park Geun-Hye. Door de impact van haar rol in het onderzoek trad ze af. Zij werd reeds veroordeeld voor 20 jaar celstraf voor het gebruiken van haar politieke invloed voor financieel gewin. Jay Y. Lee zou Park hier hebben willen omkopen om politieke goedkeuring te krijgen voor het samenvoegen van twee Samsung-afdelingen.

Klap voor Samsung

Het vonnis komt slecht uit voor het imago van Samsung, dat momenteel zware investeringen maakt in zijn chip-industrie en de toekomst van het 5G-netwerk. Met deze zetten willen ze munt slaan uit de huidige restricties die er momenteel heersen rond chips die afkomstig zijn van hun Chinese concurrent Huawei.

Jay Y. Lee heeft reeds een jaar in de cel doorgebracht, waardoor hij nu nog slechts anderhalf jaar wordt opgesloten. Dat houdt niet in dat zijn zorgen hiermee van de baan zijn, aangezien er nog rechtszaken tegen hem lopen voor vermeende manipulatie van de aandelen en fraude.

Familiebedrijf

Er wordt echter nog steeds verwacht dat Jay Y. Lee de voorzitter van Samsung wordt na zijn vrijlating. De dood van zijn vader Lee Kun-Hee in oktober vorig jaar, in combinatie met het feit dat Samsung nog steeds een familiebedrijf is, zorgt ervoor dat hij de gedoodverfde opvolger is om het bedrijf te leiden.

Samsung wordt momenteel aangevoerd door een ploeg senior executives en zal wel eventjes zonder grote manager kunnen. Er wordt toch verwacht dat de afwezigheid van het leiderschap zich zal laten voelen bij de grotere investeringen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here