Intel

De dagen van huidig CEO Bob Swan zijn geteld. Pat Gelsinger, een man met veel ervaring in de techsector en een verleden bij Intel, zal hem opvolgen.


Intel kondigde gisteren haar financiële resultaten aan voor het vierde kwartaal, en het vertrek van CEO Bob Swan. Swan zal vanaf 15 februari plaats moeten maken voor huidig VMWare-topman Pat Gelsinger. In het persbericht verklaart Intel dat beide nieuwsfeiten wel volledig los van elkaar staan. Toch wordt geen duidelijke reden gegeven voor het vertrek van Swan. Bronnen beweren dat het hedgefonds Third Point LLC druk zou hebben uitgeoefend op Intel om strategische wijzigingen te maken.

Intel verloor glans

Swan was nog maar sinds begin 2019 CEO van Intel, nadat hij de omstreden Brian Kzarnich opvolgde. Maar onder zijn bewind had Intel het zeker niet makkelijk. De chipreus heeft veel moeite om haar 7nm-macrochips op de markt te brengen, en verloor met Apple een zeer belangrijke klant. Intel ziet de concurrentie ook steeds meer aan haar stoelpoeten zagen. AMD wist Intel eind vorig jaar zelfs van de koppositie te stoten op de desktop GPU-markt, voor het eerst in 15 jaar. Ook in de semiconductormarkt moest Intel het afleggen tegen het Taiwanese TSMC.

Hoewel deze problemen niet allemaal rechtstreeks aan Swan kunnen worden toegewezen, leken de aandeelhouders het vertrouwen in de CEO te hebben verloren. Volgens criticicasters had Swan te weinig technologische achtergrond om een bedrijf als Intel te leiden. Daar komt met de aanstelling van Gelsinger verandering in.


Techveteraan

De 59-jarige Pat Gelsinger mag een echte techveteraan genoemd worden. Gelsinger heeft ook een verleden bij Intel. Hij werkte 30 jaar lang voor de chipfabrikant, veel jaren in de rol van CTO. Hij lanceerde ook het idee voor Intel’s tweejaarlijkse Developer Forum. In 2009 verliet hij Intel voor Dell EMC. Drie jaar later werd hij door veel analisten getipt als om Steve Ballmer op te volgen als CEO van Microsoft. Gelsinger stapte uiteindelijk over naar het softwarebedrijf VMWare, waar hij sinds 2012 de rol van CEO beoefende.

De terugkeer van Gelsinger naar Intel mag in sporttermen een heuse toptransfer genoemd worden. Bij Intel reageren ze dan ook met niets dan lovende woorden op het nieuws. “Pat Gelsinger is een bewezen technologieleider met een uitstekende staat van verdienste op het gebied van innovatie, talentontwikkeling en een grondige kennis van Intel. Het was het geknipte moment om deze strategische koerswijziging door te voeren”, zegt bestuurslid Omar Ishrak. Ook Gelsinger toont zicht uiteraard zeer verheugd met zijn terugkeer naar Intel.

Gelsinger zal wel pas vanaf 15 februari zijn nieuwe functie vervullen. Hij zal ook in het bestuur van VMWare blijven zetelen, zij het vanuit een schaduwrol. Swan mag op 21 januari nog zijn laatste shareholdermeeting voorzitten. Daar zal Intel een update geven over de ontwikkeling van de 7nm-chips, die volgens de producent in een ‘ver gevorderd stadium’ zit.

Pat Gelsinger moet het tij opneiuw omkeren voor Intel. Image Credit: Intel

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here