De pc is weer helemaal terug van weggeweest. Verkoopcijfers van personal computers bereikten vorig jaar het hoogste peil in 10 jaar.

Marktonderzoeksbureau Canalys volgde de verkoopcijfers van de pc markt op. Tijdens de coronapandemie kende de pc industrie een opmerkelijke heropleving. Volgens de cijfers van Canalys werden in het vierde kwartaal wereldwijd 90 miljoen computers verkocht, 25% meer dan tijdens het einde van 2019. Door die 90 miljoen komt de teller op 297 miljoen te staan. Jaar-op-jaar loet de pc markt een groei van 11% optekenen, de sterkste groei sinds 2010. Canalys kent die stijging vooral toe aan een sterke stijging in de verkoop van notebooks en mobiele workstations. De desktopmarkt deed een stuk minder goed, en daalde zelfs in vergelijking met 2019.

Ook IDC bevestigt de groei. Hun cijfers spreken wel van een groei van 13% omdat er volgens hen een paar honderd computers meer verkocht zijn.

De jaarlijkse evolutie van de pc markt sinds 2010. Bron: Canalys

Thuiswerken en entertainment

Dat de pc markt net in 2020 sterk groeit, is volgens beide onderzoeksbureaus niet toevallig. De coronapandemie verhoogde de nood aan meer apparaten thuis. Niet alleen om thuis efficiënt te kunnen werken, want de pc steeg ook aan belang als bron van entertainment.

Het aantal verkochte pc’s had zelfs nog een stuk hoger kunnen liggen. Door problemen in de computerchipindustrie kampten veel fabrikanten met een stockbreuk halverwege het jaar. Daardoor konden zij lang niet altijd aan de stijgende vraag voldoen. Lenovo deed dat wel het beste. Zij bevestigden hun koppositie in de globale markt, gevolgd door de andere traditionele grootmachten HP en Dell. Ook Apple kende een boerenjaar met de verkoop van Mac-computers en Macbooks. Acer vervolledigt de top 5.

Lenovo voert de kop aan in de pc markt van 2020. Bron: Canalys

Verwachtingen 2021

Canalys werpt in hun rapport de blik ook al vooruit. Zij voorspellen dat de pc markt haar positieve trend in 2021 kan verderzetten. Technologische innovaties binnen chiptechnologie en bestuurssystemen moeten tot nieuwe gebruikstoepassingen leiden voor consumenten en professionele gebruikers. Canalys verwacht dat de productie van computerchips zich in het eerste kwartaal van 2021 terug zal herstellen, zodat tegen de zomer de meeste fabrikanten weer hun normale productiepeil kunnen bereiken.

Of die voorspellingen ook uitkomen zal de tijd nog moeten uitwijzen. Maar één zaak staat vast: de pc is weer helemaal terug ‘in’.  

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here