De ECB onderzoekt sinds oktober of een digitale euro haalbaar is. Wie wil kan deelnemen aan de enquête om je mening of ideeën te delen.

Advertentie

De Europese Centrale bank onderzoekt een digitale variant van de euro. Dat schrijft de bank in een blogpost op hun website. “Een digitale euro komt neer op een elektronische vorm van centralebankgeld die voor alle burgers en bedrijven toegankelijk is – vergelijkbaar met bankbiljetten, maar dan in digitale vorm.” Op basis van een enquête die burgers kunnen invullen wil de ECB te weten komen hoe een digitale euro er concreet kan gaan uitzien.

“De euro is van de Europeanen en wij zijn de hoedster ervan. We moeten klaarstaan om een digitale euro uit te geven, mocht dat nodig zijn.”Christine Lagarde, president van de ECB

Een digitale euromunt?

Net zoals China een digitale yuan heeft, wil ook Europa niet achterblijven. De blogpost is van deze week, maar de ECB zou al sinds oktober een digitale euromunt bekijken. Het gaat daarbij niet om een volwaardig alternatief waarbij de digitale munt het fysieke geld gaat vervangen, maar de digitale euro moet cashgeld aanvullen.

Uit de blogpost van de Europese Centrale Bank kunnen we wel opmaken dat het niet de bedoeling is om er een cryptomunt van te maken. De ECB wil daarmee de waarde van de digitale euromunt verzekeren. Iets wat onmogelijk is bij cryptomunten.

Waarom wil de ECB die digitale munt?

Volgens de bank kan een digitale euro onze dagelijkse betalingen sneller en veiliger laten verlopen. De EU wil het digitaliseringsproces in onze contreien versnellen door digitale betalingen aan te moedigen. Volgens de ECB is een digitale munt ook handig bij extreme gebeurtenissen zoals pandemieën, natuurrampen of in situaties waarbij traditionele betalingsmogelijkheden niet meer werken.

De bank wil midden 2021 beslissen of het project rond de digitale munt wordt opgestart. Indien ja, wordt er eerst een onderzoeksproject opgestart om het hoe & wat na te gaan. In eerste instantie wil de ECB ook de stem van de burger horen. Wie interesse heeft, kan de enquête hier terugvinden.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here