invoertarieven

Apple wil haar leidinggevenden aansporen om meer te doen dan goede financiële resultaten maar ook de sociale waarden van het bedrijf uit te dragen.

Advertentie

Het nieuwe bonussysteem dat Apple vanaf dit jaar wil implementeren staat uitvoerig beschreven in een document dat de iPhonegigant bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft ingediend en dat door TechXplore naar buiten gebracht is. De basis voor het berekenen van bonussen voor het topmanagement blijft de financiële resultaten die zij kunnen voorleggen. Maar er zal vanaf dit jaar een extra factor mee in de berekening worden opgenomen.

“Vanaf 2021 zal een ecologische en sociale modificator op basis van onze kernwaarden en andere belangrijke gemeenschapsinitiatieven worden opgenomen in ons jaarlijkse bonussysteem”, staat letterlijk te lezen in het document van Apple. Iets vrijer vertaald betekent dat dat Apple haar bestuursleden niet alleen wil motiveren om aan financiële resultaten te denken, maar ook aan hoe zij de waarden van Apple uitdragen.

Enkele van die waarden zijn het verlangen van de ecologische voetafdruk, diversiteit op de werkvloer en meer. De sociale en ecologische factor kan het eindbedrag van een bonus tot 10% verhogen of verlagen, verklaart Apple.

Klimaatneutraal

Apple zet zich al enkele jaren in om haar impact op het milieu te verkleinen. Vorig jaar maakte het bedrijf de expliciete belofte om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. Een ‘klimaatneutrale’ organisatie compenseert elke gram CO2 die het door haar operationele activiteiten in de atmosfeer uitstuit. Apple probeert die doelstelling te halen door herbruikbaar materiaal te gebruiken voor verpakkingen en het energieverbruik in de hele productielijn zo laag mogelijk te houden.

Klimaatneutraliteit is een trend die de hele techsector in de ban houdt. Google maakte in september zelfs al de claim dat ze hun CO2-voetafdruk tot nul hebben weten reduceren. Maar ook aan sociaal maatschappelijke thema’s zoals diversiteit op de werkvloer en sociale inclusie hechten techbedrijven steeds meer aandacht, mede onder impuls van de Black Lives Matter-beweging. “Wij geloven dat diversiteit een drijfveer is voor innovatie en een sleutel voor ons succes”, zegt Apple daarover in een statement.

Op 27 januari maakt Apple de financiële resultaten van het vierde fiscale kwartaal van 2020 bekend. De jaarlijkse meeting met de aandeelhouders staat gepland voor 23 februari.  

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here