dominantie Google advertentiemarkt

Werknemers van Alphabet, het moederbedrijf van Google, zijn bezig met het opstarten van een vakbond voor alle werknemers van het bedrijf.

Werknemers van Google kondigden vandaag aan dat ze een vakbond willen opstarten. Dat melden ze in een persbericht op hun nieuwe website van de Alphabet Workers Union. Met deze oprichting willen ze streven naar gelijke voordelen en inclusieve en eerlijke werkomstandigheden. Ook willen ze hiermee werknemers beschermen tegen interne waardeconflicten, misbruik en vergelding.

De voorgestelde vakbond wordt open voor alle werknemers, zowel vast als tijdelijk, van Alphabet, het moederbedrijf van Google. De oprichting wordt ondersteund door de Amerikaanse vakbond Communications Workers of America. “Deze vakbond bouwt verder op jaren van moedig verzet georganiseerd door Google-werknemers,” stelt Programma-manager Nicki Anselmo. “Van het vechten tegen het ‘echte namen’-beleid, tot het verzet tegen Project Maven, tot protesteren tegen de exorbitante afscheidsvergoedingen van meerdere miljoenen dollars die aan leidinggevenden werden gegeven die seksueel misbruik hebben gepleegd, we hebben allemaal gezien dat Alphabet antwoordt als we samen handelen.”

Hoe de opstelling van de vakbond er uit zal zien, is onbekend. Google werkt met veel tijdelijke contracten, waardoor de organisatie hierop zal moeten kunnen inspelen. Ook bestaat de kans dat de Google de vakbond niet officieel erkent, wat de plannen van de vakbond in het water kan gooien.

Weinig verrassend

De oprichting van de vakbond is niet geheel onverwacht. De voorbije maanden kwam het bedrijf meerdere malen in opspraak na verscheidene incidenten. Begin december ontsloeg Google AI-ethicus Timnit Gebru. Nadat ze had geweigerd om een paper terug te trekken, liet ze zich in een mail uit over het gebrek aan diversiteit binnen het bedrijf. Google reageerde door de samenwerking stop te zetten, waarna minstens 1.500 werknemers zich achter Gebru schaarden.

Daarna volgden er meldingen van vakbondsorganisaties dat Google zich bezig hield met het bespioneren van werknemers die achter de oprichting van een vakbond stonden. Enkele van deze werknemers verzetten zich ook tegen contracten die Google met anti-vakbondsgezinde bedrijven opzette. Google zette hierbij ook deze werknemers aan de deur, wat enkel meer olie op het vakbondsvuur gooide.

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

2 REACTIES

  1. […] Het is ook niet de eerste keer dat Google met interne problemen kampt. Zo stelde een vakbondsorganisatie dat Google zijn eigen werknemers bespioneerde om interne protesten tegen te gaan en pogingen tot het vormen van een vakbond te ondermijnen. Daarmee wist het echter geen werknemers af te schrikken. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here