Nieuws

Charmeoffensief van Huawei: België mag broncode 5G-netwerk inkijken

Huawei hoopt door de broncode van haar 5G-netwerk open te stellen de Belgische overheid alsnog te kunnen overtuigen van hun zuiverheid.

Het Chinese technologiebedrijf lijkt nochtans maar weinig kans te maken om alsnog als leverancier voor 5G-netwerkapparatuur geselecteerd te worden. Op 30 juni besliste de Nationale Veiligheidsraad om ‘hoogrisicoleveranciers’ van 5G-netwerkapparatuur uit te sluiten van de Belgische infrastructuur. Hoewel in dat KB geen bedrijven bij naam genoemd worden, hoef je er niet over te twijfelen dat die term verwijst naar Huawei en ZTE. De Belgsiche regering gaf daarmee toe aan de oproep van de Amerikaanse regering om niet in zee te gaan met Chinese technologiebedrijven, die volgens hen spionagemateriaal zouden installeren in de kritieke componenten van het netwerk.

De Belgische telecomregulator BIPT houdt nog tot 30 december een marktonderzoek rond de wettelijke wijzigingen van die beslissing. Huawei ziet daarin een kans om nog een laatste ultieme poging te wagen ons land alsnog te overtuigen. Wentao Zhang, CEO van Huawei Belgium, zegt in een interview met De Tijd dat het technologiebedrijf de kern van haar netwerk zal openstellen ter controle. De overheid, telecomoperatoren en experts kunnen zo de kritieke componenten van het netwerk analyseren. Een tactiek die Huawei al enkele jaren toepast in Duitsland. En met succes, want onze oosterburen zijn één van de weinige in Europa die Huawei niet weren uit het 5G-netwerk.

Zuiver geweten

Zhang vertelt verder dat Huawei bereid is om nog extra concessies te doen om de Belgische regering ervan te overtuigen dat hun technologie volledig veilig is. Het bedrijf wil op papier zetten dat er geen ‘achterpoortjes’ in het netwerk kunnen komen. Als er tijdens de audit toch iets onwettigs zou worden aangetroffen in de netwerkapparatuur, dan zal Huawei de juridische gevolgen aanvaarden en hun verantwoordelijkheid nemen, aldus Zhang. Al is de CEO er van overtuigd dat het zo ver niet zal komen:

“Huawei heeft een zuiver geweten.”

Zhang Wentao, CEO Huawei Belgium

Charmeoffensief, of wanhoopspoging?

De zet van Huawei is een laatste charmeoffensief richting de Belgische politiek. Toch spreken analisten eerder van een wanhoopspoging die maar weinig effect zal hebben. De keuze voor Huawei of een Europese leverancier kan grote geopolitieke gevolgen hebben voor een land als België. De CEO van Huawei Belgium vind dat België meer rekening moet houden met technologische factoren in haar besluitvorming, en niet enkel met politieke factoren.

Ondertussen hebben de grote telecomoperatoren Proximus en Orange, die al vol de kaart van 5G trekken, wel de keuze gemaakt voor Nokia en Ericsson als hun leveranciers. Proximus is voorlopig de enige die al actieve publieke 5G-netwerken heeft, zij het wel op kleine schaal. Orange focust zich meer op de zakelijke markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business