phishing

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) kreeg dit jaar een recordaantal phishingmeldingen binnen. Criminelen spelen handig in op het coronavirus.

Advertentie

Wie een verdachte mail of sms krijgt, kan deze melden aan het Centrum voor Cybersecurity België. Uit de cijfers die het CCB elk jaar bekend maakt, blijkt duidelijk dat cybercriminaliteit al jaren een toenemend probleem is in ons land. Vorig jaar kreeg het belangrijkste cybersecuritycentrum van ons land net geen 2 miljoen meldingen binnen, dit jaar staat de teller al op 2,8 miljoen. Dat is een stijging van bijna een miljoen.

Niet geheel onverwacht maakte criminelen vaak gebruik van de coronapandemie om slachtoffers te lokken. Het is typisch dat criminelen inspelen op actuele gebeurtenissen, verduidelijkt Andries Boman van CCB aan De Morgen. “Het coronavirus houdt ons vandaag in de ban. We lezen er elke dag nieuws over en praten erover met vrienden en familie. Criminelen weten welke thema’s ons interesseren.” Valse links met informatie over het virus en de vaccins, of berichten over de verkoop van mondmasker en de bedeling van postpakketten gingen dan ook lustig rond. Zowel het aantal phishingpogingen via sms of mail steeg dit jaar. Het toenemende internetgebruik door de lockdowns als de angst en onzekerheid die mensen sneller op links doet klikken zijn belangrijke verklaringen voor deze stijging.

Cybercriminaliteit bestrijden is prioriteit

Een stijgend aantal pogingen leidt logischerwijs ook tot meer mensen die in de val lopen. Wie slachtoffer is geworden van cybercriminelen, kan naast de politie ook aankloppen bij de bankenombudsdienst Ombudsfin om te proberen hun geld terug te krijgen. Eind oktober waren er volgens een woordvoerder van die organisatie al meer dan 300 dossiers geopend. Bijna een kwart daarvan gaat over phishing.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vertelt in een reactie aan De Morgen dat ze volgend jaar van de bestrijding van cybercriminaliteit een topprioriteit wil maken. De politie zal daarvoor betere digitale middelen ter beschikking krijgen, en er zullen ook cybersecurityexperts van buitenaf moeten worden aangetrokken.

Krijg je een verdachte sms of mail? Meld deze dan via het mailadres [email protected]. Open nooit een link die je niet vertrouwt!


Geen velden gevonden.

Gerelateerde artikelen

Interview Christof Jacques, Check Point: ‘Belgische bedrijven hechten nog steeds onvoldoende belang aan cybersecurity’

We zien steeds vaker nieuwsberichten verschijnen over Belgische bedrijven die ten prooi zijn gevallen aan cybercriminelen. Hoe dat komt, vroegen we aan Christof Jacques, cybersecurityexpert van Check Point.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here