Hyundai zou een akkoord bereikt hebben met SoftBank over de aankoop van robotmaker Boston Dynamics voor meer dan 600 miljoen euro.

Advertentie

Het gerucht deed al langer de ronde, maar Hyundai heeft het nu ook zelf bevestigd: Hyundai Motor Group en SoftBank hebben een akkoord bereikt over de verkoop van robotmaker Boston Dynamics.

Overname van 80 procent

Hyundai zou 80 procent van de aandelen overnemen voor een bedrag dat eerder geschat werd tussen de 800 en 900 miljard Koreaanse Won. Omgerekend komt dat neer op 600 tot 680 miljoen euro. Het uiteindelijke bedrag van de overeenkomst komt nu neer op 1,1 miljard dollar of een dikke 900 miljoen euro. Van die 80 procent zou 20 in handen komen van voorzitter Euisun Chung en de overige 60 procent in handen van Hyundai Motor en dochterondernemingen Hyundai Mobis en Hyundai Glovis.

Verminderde afhankelijkheid van autoproductie

Chung beloofde om in de toekomst de afhankelijkheid van traditionele autoproductie te verminderen en de focus gedeeltelijk te verleggen naar robotica en stedelijke luchtmobiliteit. Autoproductie zou zo nog maar de helft uitmaken van Hyundai’s activiteiten.

Door de aankoop van Boston Dynamics voegt Chung nu de daad bij het woord. De robotmaker staat voornamelijk bekend voor zijn robot Spot, die met zijn vier poten het uiterlijk van een hond nabootst. In juni van dit jaar startte het bedrijf met de commerciële verkoop van de robot.

Boston Dynamics

Boston Dynamics ontstond in 1992 aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en werd in 2013 opgekocht door Google. Zij deden het op hun beurt van de hand in 2017 met een verkoop aan SoftBank. Met Hyundai zou Boston Dynamics wel eens een eigenaar gevonden hebben die het bedrijf een praktische toepassing voor zijn technologie kan bieden. Analisten stellen dat Hyundai de robottechnologie kan gebruiken om automatisering in zijn autofabrieken uit te breiden en autonome voertuigen te ontwerpen, zoals zelfrijdende wagens, drones en bezorgrobots.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here