Techreus Google houdt volgens een vakbondsorganisatie zijn eigen werknemers in de gaten, om zo interne protesten tegen te gaan.


Google en het moederbedrijf Alphabet hebben naar verluidt hun eigen werknemers bespioneerd. Dat stelt de Amerikaanse National Labor Relations Board (NLRB), een onafhankelijk overheidsagentschap dat zich bezig houdt met inbreuken op het arbeidsrecht, volgens CNBC in een klacht tegen het bedrijf. Volgens de NLRB houdt het bedrijf werknemers in de gaten die zich bezig houden met het vormen van een vakbond. Dat zou volgens de klacht een directe inbreuk zijn op het arbeidsrecht.

Deze klacht komt er na een onderzoek van de NLRB rond het ontslag van enkele werknemers, waaronder Rebecca Rivers en Laurence Berland. Volgens Google kwam het ontslag er nadat deze werknemers kalenders van collega’s hadden ingekeken. Dat zou volgens het bedrijf een inbreuk zijn geweest op het verspreiden van informatie en de interne veiligheid. De NLRB heeft in zijn onderzoek laten weten dat het beleid van Google rond het inkijken van de kalenders onwettig is.

Anti-vakbond

Volgens de NLRB werden de werknemers eerder ontslagen omdat ze zich inzetten voor het oprichten van een interne vakbond. Daarnaast zouden ze zich hebben verzet tegen Google, dat van plan was om in zee te gaan met IRI Consultants. Dat bedrijf zou volgens hen berucht zijn als het op hun anti-vakbondsgezinde standpunten aankomt.


Een andere werknemer, Kathryn Spiers, werd ontslagen nadat ze een pop-up had gemaakt die verscheen als werknemers bij Google naar de website van IRI gingen. Daarmee wou ze haar collega’s op de hoogte brengen van de standpunten van Google en IRI rond vakbondsacties. Spiers reageerde daarop, vergezeld van de NLRB, met een rechtszaak tegen Google. Volgens de NLRB was ook het ontslag van deze medewerker ongegrond.

Don’t be evil?

Het is niet de eerste keer dat Google in opspraak komt vanwege zijn standpunten rond vakbonden en onwettige ontslagen. Vorige week werd nog Timnit Gebru, een AI-ethicus bij Google, ontslagen. Na het schrijven van een interne paper had deze negatieve feedback ontvangen, waarna er werd gevraagd deze in te trekken. Dat weigerde Gebru. Daarnaast had ze een mail gestuurd naar collega’s waarin ze beschreef hoe ze haar plaats als zwarte leider binnen het bedrijf ervoer. Dat schoot bij Google in het verkeerde keelgat, waarna Google stelde dat Gebru ontslag had genomen. Volgens Gebru nam ze zelf geen ontslag, maar werd het haar eerder opgedrongen.

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here