Aion Bank onderzocht het bestedingsgedrag van duizenden Belgische huishoudens, en kwam tot de conclusie dat de gemiddelde Belg nog heel wat zou kunnen besparen.

Advertentie

Dit jaar hebben veel huishoudens noodgedwongen een stuk preciezer naar hun uitgaven moeten kijken dan ooit tevoren, en Belgen zoeken naar slimme manieren om geld te besparen. Wat zijn, afgezien van de voor de hand liggende uitgaven in verband met luxegoederen, de beste manieren om de uitgaven deze winter en in 2021 terug te dringen? Aion Bank onderzocht het bestedingsbedrag van duizenden Belgische huishoudens.

De digitale bank analyseerde officiële bestedingscijfers aangereikt door de Nationale Bank van België opgesplitst per categorie. Deze categorieën omvatten uitgaven zoals huur, rekeningen, voedsel en water. Het gemiddelde huishouden geeft elke maand iets minder dan 3.000 euro uit, met als belangrijkste uitgave bronnen de transport- en vastgoedkosten. Aion Bank belicht enkele categorieën waar consumenten nog heel wat zouden kunnen besparen.

Rekeningen

De levering van elektriciteit, gas en andere brandstoffen is gemiddeld goed voor ongeveer 5% van de totale uitgaven van een Belgisch huishouden. Dit komt ongeveer neer op 142 euro per maand, afhankelijk van de regio waar men woont. Voor velen zijn de uitgaven aan energierekeningen hoger dan nodig en kan het worden verlaagd. Energie-watchdog Creg stelt dat consumenten maximaal bijna 1.500 euro per jaar kunnen besparen op elektriciteit en aardgas samen als ze overschakelen van het duurste bestaande product naar het goedkoopste aanbod op de markt in Vlaanderen.

Aion Bank biedt iedereen een gratis financiële gezondheidscontrole aan om te zien hoeveel korting ze op hun rekeningen zouden kunnen krijgen. Bovendien vindt Aion’s Max Bills de beste deals voor nutsbedrijven – evenals GSM-contracten – en verandert ze naadloos van provider voor haar Premium-leden.

Financiele diensten

Een gemiddeld Belgisch huishouden besteedt jaarlijks 1.149 euro aan financiële diensten. De gemiddelde consument heeft meerdere debet- en creditcardrekeningen, neemt elk jaar aan duizenden euro’s geld op, doet dagelijks overschrijvingen of wisselt vreemde valuta om. Dat gaat allemaal gepaard met transactie- en commissiekosten.

Aion Bank geeft zijn Premium-leden toegang tot een aantal geldbesparende producten, zeer hoge rentetarieven op spaarrekeningen, ETF-gebaseerd vermogensbeheer (zonder de typische beheerkosten), concurrerende tarieven voor leningen en persoonlijk financieel advies voor een vast maandelijks bedrag van 19 EUR. Dit abonnementsmodel verwijdert effectief de extra kosten en commissies die de meeste banken in rekening brengen. Volgens de digitale bank kan een allesomvattende service zonder extra kosten huishoudens elk jaar 258 euro besparen.

Transportkosten

Volgens analyse van gegevens van de NBB besteedt een typisch Belgisch huishouden maandelijks 206 euro aan persoonlijk vervoer. Kiezen voor een duurzamere manier van reizen, zoals fietsen of wandelen, bespaart echter niet alleen geld, maar vermindert ook de voetafdruk op het milieu. Volgens bikeform.be stoot iemand die een woon-werkafstand van 10 km (20 km in totaal) aflegt in plaats van zich wekelijks met de wagen te verplaatsen 168 kg minder CO2 uit op jaarbasis.

Internationale reizen

Terwijl in 2020 voor velen reisplannen in de koelkast werden gezet, zullen verwelkomde verbeteringen van de huidige reisbeperkingen in het nieuwe jaar velen beginnen met het plannen van reizen naar het buitenland. Op basis van de geanalyseerde gegevens blijken er echter mogelijkheden te zijn voor Belgen om te besparen wanneer ze buiten Europa uitgeven. Banken brengen een commissie in rekening voor deviezen en zullen bovenop de valutakoers ook een marge in rekening brengen.

Leden van Aion Bank worden geen wisselkoers kosten in rekening gebracht en ontvangen de interbancaire koers, dit is de prijs waartegen banken onderling valuta’s verhandelen. Op basis van gemiddelde commissies voor buitenlandse transacties, zou het gebruik van Aion Bank voor uitgaven in het buitenland 2,2% besparen op elke reis.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here