De hackers probeerden via werknemers van AstraZeneca binnen te dringen in de IT-systemen van het farmaceutische bedrijf.


Het Britse AstraZeneca is één van de bedrijven die volop bezig is met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Op de servers van het bedrijf staat zeer geheime informatie die voor hackers zeer waardevol kan zijn als ze die weten te bemachtigen. Het persagentschap Reuters meldt dat AstraZeneca de voorbije weken regelmatig geviseerd wordt door hackerscollectieven uit Noord-Korea.

De hackers zouden zich hebben voorgedaan als recruiters en benaderden de werknemers van het farmaceutisch bedrijf met valse jobaanbiedingen via sociale media zoals LinkedIn en WhatsApp. Bij de berichten staken ze documenten met meer informatie over de job. Achter die documenten zat echter malware verscholen die de beveiliging van de computer zou aantasten. Een breed deel van het werknemersbestand, waaronder ook de onderzoekers die aan het coronavaccin werken, zouden op deze manier benaderd zijn geweest. Tot zover bekend, zijn de hackers niet succesvol geweest om effectief computers binnen te dringen.

AstraZeneca wilde geen reactie geven aan Reuters over het nieuws. De vaccinontwikkelaar laat zich op gebied van cybersecurity bijstaan door het Britse nationale centrum voor Cybersecurity en onderzoekers van de Oxford University. De vertegenwoordiger van Noord-Korea in de Verenigde Naties heeft ook nog niet willen reageren aan Reuters.


Covid-19 als dekmantel voor hackers

Al sinds de start van de pandemie is het coronavirus een perfecte dekmantel geweest voor hackers. Het aantal cyberaanvallen dat op één of andere manier kan gerelateerd worden aan de ziekte, zit dan ook al maanden in stijgende lijn. Steeds meer beginnen hackerscollectieven zich ook te richten op ziekenhuizen en medische onderzoeksinstituten.

Zo hebben volgens bronnen hackers uit Rusland, China en Iran al meermaals de Wereldgezondheidsorganisatie proberen aanvallen de voorbije maanden. Dat wordt door de overheden van de landen natuurlijk wel ontkend. Ook andere bedrijven die aan een vaccin werken werden al eens het doelwit van aanvallen uit Noord-Korea volgens Microsoft. De Verenigde Staten waarschuwt haar bondgenoten al jarenlang voor systematische aanvallen vanuit Noord-Korea, ingegeven door de overheid om de Westerse democratie te destabiliseren. Dat weerleggen de leiders van de communistische staat op hun beurt dan weer als een lastercampagne van Washington.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here