Kleinere appontwikkelaars die minder dan 1 miljoen dollar jaarlijkse omzet draaien zullen nog maar 15% commissie op in-app aankopen moeten betalen.

Advertentie

Het beleid dat Apple hanteert rond haar App Store is al jarenlang een bron van ergernis voor appontwikkelaars. Al van sinds Apple haar appwinkel voor iOS en macOS lanceerde, vraagt het aan appontwikkelaars een commissie van 30% op alle in-app aankopen, die het ophaalt door betalingen via het eigen betaalsysteem te laten verlopen. De commissie is een heel strikte voorwaarde die ontwikkelaars moeten respecteren willen ze hun applicatie kunnen aanbieden aan Apple-gebruikers.

Deze zomer kwam dat beleid nog eens in opspraak door een rel tussen Apple en Epic Games, de uitgever van de populaire game Fortnite. Epic Games probeerde via een achterpoortje de commissie te omzeilen door transacties naar hun eigen webshop om te leiden. Apple ontdekte dat en verwijderde Fortnite zonder pardon uit haar App Store. Epic Games spande op hun beurt een rechtszaak aan tegen Apple.

Toegeving voor kleine ontwikkelaars

Het protest van Epic Games heeft blijkbaar toch wat teweeg gebracht. Want Apple is met de opvallende mededeling naar buiten gekomen dat het haar commissiebeleid toch zal herzien. En ja hoor: de 30% commissie gaat op schop voor kleine ontwikkelaars vanaf 1 januari 2021. Volgens de definitie van Apple zijn ‘kleine ontwikkelaars’ bedrijven die op jaarbasis minder dan 1 miljoen dollar inkomsten uit verkopen genereren. De selectie zal gebeuren op basis van de verkoopresultaten van het kalenderjaar 2020, en zal na afloop van elk kalenderjaar herbekeken worden.

De commissie zal nog niet helemaal verdwijnen voor hen, maar wordt wel gehalveerd naar 15%. Die kleine toegeving kan voor bedrijven met een beperkte omzet wel een heel groot verschil maken. “Met deze veranderingen willen we kleine bedrijven meer middelen geven om te investeren, hun werkkrachten uit te breiden en nieuwe, innovaties apps en features te ontwikkelen”, luidt het statement van Apple.

Apple staat onder druk

Heeft Apple een openbaring gekregen, of is de iPhonegigant al vroeg in de kerststemming gekomen? Wellicht hoopt Apple vooral de kritiek op de App Store weer te doen verstommen. De hele affaire met Epic Games heeft Apple in een zeer slecht daglicht geplaatst. De publieke opinie leek zich toch vooral achter de gamestudio te scharen, en appontwikkelaars zagen een nieuw momentum om de macht van Apple aan te kaarten. Zo werd de ‘Coalition for App Fairness’ opgericht.

Al die negatieve media-aandacht is de politiek ook niet ondergaan. Zowel in de Verenigde Staten en de Europese Unie is het App Store-beleid onderwerp van antitrustonderzoeken. Eurocommissaris voor Vrije Mededinging Margrethe Vestager noemde Apple al eens een ‘gatekeeper’ die controleert welke applicaties en programma’s gebruikers mogen gebruiken.

Deze kleine toegeving zal nog lang niet alle kritiek doen verstommen. Want ook ‘grote’ appontwikkelaars zoals een Spotify en Epic Games willen maar al te graag af van die verplichte commissie. Of Apple ook voor hen water bij de wijn zal mengen, lijkt er niet meteen aan te komen. Maar de iPhonegigant doet er in ieder geval geen slechte zaak aan om haar goede wil aan de buitenwereld te demonstreren.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here