Via Amazon Pharmacy kunnen gebruikers met een Prime-account op doktersvoorschrift medicijnen bestellen en laten leveren.

Advertentie

Wat heb je onlangs gekocht via Amazon? Op die vraag zijn heel veel antwoorden mogelijk, want op Amazon zowat elke mogelijke productcategorie terug. Amerikaanse gebruikers met een Prime-account kunnen nu zelfs hun medicijnen aankopen en laten leveren via het e-commerceplatform. Daarvoor richt Amazon een nieuwe online apotheekdienst Amazon Pharmacy op.

Dat platform wordt zowel voor gebruikers als dokters opengesteld. Dokters kunnen de voorschriften voor de medicijnen rechtstreeks opladen in het systeem, al kunnen gebruikers op aanvraag ook de voorschriften bekomen van hun vaste apotheker. Gebruikers moeten de voorschriften aanvullen met enkele persoonlijke gegevens en informatie over hun ziekteverzekering. Amazon geeft tot 80% korting op medicijnen zonder voorschrift en tot 40% op medicijnen die enkel op voorschrift verkrijgbaar is. Er worden geen leveringskosten aangerekend.

Gevoelige data

Met Amazon Pharmacy wil de e-commercereus een dienst aanbieden om medicijnen sneller en aan voordelige tarieven aan te bieden. Toch heerst er vooral bij privacy-experts scepticisme rond dit nieuwe platform. Ze vinden het niet verstandig om medische informatie te delen met een technologiebedrijf zoals Amazon. De experts vrezen dat Amazon die uiterst gevoelige en persoonlijke data zou kunnen gebruiken om aanbevelingen voor producten te doen.

Bezorgdheden die volgens Amazon onterecht zijn. De data die gebruikers in de apotheekdienst ingeven zou strikt gescheiden worden gehouden van alle andere diensten die Amazon aanbiedt, en dus ook van het e-commerceplatform. De retailgigant belooft ook dat medische informatie nooit zal worden gedeeld met adverteerders of andere externe partijen. “We werken achter de schermen hard om complicaties op te lossen zodat iedereen die een medicijn nodig heeft de opties kan bekijken, een bestelling kan plaatsen tegen de laagst mogelijke prijs en de medicatie snel geleverd krijgt”, luidt de verklaring van TJ Parker die aan het hoofd van Amazon Pharmacy is geplaatst.

België en Nederland

In België en Nederland gelden strenge regels rond het online verkopen van geneesmiddelen. Webwinkels mogen enkel zelfzorgmiddelen die algemeen verkrijgbaar zijn aanbieden. Onder deze categorie vallen middelen zoals hoestsiroop en paracetamol.

Zou jij medicijnen op doktersvoorschrift kopen via een webwinkel moest dit wel toegelaten zijn? Geef je mening in de reacties!

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here