Een vereniging van meer dan 160 organisaties, waaronder ook een paar Belgische, heeft via een brief de praktijken van Google’s zoekmachine aangeklaagd bij de Europese Commissie.

Advertentie

Eurocommissaris voor Vrije Mededinging Margrethe Vestager heeft een brief ontvangen die ondertekend werd door meer dan 160 Europese technologiebedrijven en sectorkoepels. Volgens persagentschap Belga hebben ook enkele Belgische organisaties de brief mee ondertekend, waaronder de uitgevers We Media en LaPresse.be. Het zijn voornamelijk zoekwebsites zoals Yelp, Trivago en jobwebsite StepStone die het initiatief voor de aanklacht hebben genomen.

In de brief kaarten zij aan dat Google zich via haar zoekmachine op agressieve wijze in hun markt heeft binnen gewerkt en die in een kort tijdbestek helemaal heeft overgenomen. Want hoewel de zoekmachine er zeker voor kan zorgen dat potentiële klanten hun diensten bereiken, zou het bedrijf in de zoekresultaten vooral de eigen diensten meer prominent maken dan diensten van vergelijkbare externe aanbieders. Bovendien beschikt het bedrijf omwille van de diensten die het aanbiedt over heel veel gegevens beschikt die hun een oneerlijk concurrentieel voordeel bieden.

Er wordt ook verwezen naar een beslissing die de Europese Commissie in 2017 ten aanzien van Google. Ook toen werd het bedrijf al eens bestraft omwille van het misbruiken van een dominante marktpositie. Volgens de aanklagers heeft Google te weinig veranderingen aangebracht aan hun praktijken.

Europa vs Big Tech

Het valt zeker te wachten dat Vestager oor zal hebben voor de klachten van de bedrijven en koepels. De Europese Commissie wil namelijk het monopolie van de grote Amerikaanse technologiebedrijven in Europa afbrokkelen. Het zou lang niet de eerste keer zijn moest Google opgelegd krijgen. Ook e-commercgigant Amazon mag zich binnenkort waarschijnlijk aan een gepeperde boete verwachten.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here