Bezos

Een coronavaccin is niet voor iedereen goed nieuws. Jeff Bezos verloor in één klap 9 miljard dollar omdat beleggers verwachten dat mensen minder online zullen kopen.

Advertentie

De farmaceutische bedrijven Pfizer Inc. en BioNTech kwamen op maandag met hoopvol nieuws naar buiten over hun onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Een experiment met een testvaccin bij 44.000 personen toonde aan dat het vaccin op dit moment voor 90% effectief is. Voor grootschalige productie mogelijk te maken mogen daar nog een paar procentjes bij, maar een vaccin voor alle burgers komt toch dichterbij. De Europese Unie kocht al 300 miljoen dosissen aan, wat voor België betekent dat rond de 4 miljoen mensen kan ingeënt worden van zodra het beschikbaar is.

Het nieuws dat een coronavaccin in de pijplijn zit, zal voor veel mensen een lichtpunt zijn te midden van de tweede lockdown. Want een vaccin kan er voor zorgen dat ons leven er eindelijk weer normaal komt uit te zien. En daar snakken we toch allemaal naar? Toch zullen er ook mensen zijn die minder verheugd op het nieuws hebben gereageerd. Één van die mensen is Jeff Bezos: de Amazon-baas zag zijn fortuin op één dag met 9 miljard dollar slinken.

Slecht nieuws voor Amazon

Nu vraag je je misschien wat Bezos met het coronavaccin te maken heeft. Het persoonlijk vermogen van de miljardair is sterk gelinkt aan het succes van zijn bedrijf Amazon. E-commercebedrijven zoals Amazon doen het natuurlijk beter dan ooit als een gevolg van de pandemie, waardoor mensen uit noodzaak of veiligheidsoverwegingen veel meer producten online zijn beginnen kopen. De aandelenkoers van Amazon is sinds maart dan ook al bijna onafgebroken aan het stijgen, een evolutie waar de CEO mee van profiteert.

Toen Pfizer met de update over hun vaccin naar buiten kwam, maakte de koers van Amazon op dinsdag plots een flinke duik. Beleggers laten zich heel sterk leiden door actuele gebeurtenissen, en zij anticiperen nu al op het feit dat een vaccin kan leiden tot minder online aankopen en dus minder omzet van Amazon. Berekeningen van Bloomberg voorspelde dat de persoonlijke schade voor Bezos uitkwam op 9 miljard dollar. De koers van Amazon heeft zich gisteren en vandaag wel weer grotendeels hersteld, dus Bezos zal ondertussen al wel enkele miljarden gerecupereerd hebben.

Een miljard meer of minder

Het zal Bezos ook weer niet zoveel uitmaken. 9 miljard is voor de gemiddelde mens een astronomisch bedrag, maar voor Bezos is het eigenlijk maar een zakcentje. Zijn persoonlijk vermogen bedroeg ook na het verlies van maandagavond nog 185 miljard dollar. Daarmee is hij nog steeds met afstand de rijkste man ter wereld volgens de lijst van Forbes.

Bezos was niet de enige die geld verloor door het nieuws over het coronavaccin. Ook Facebookbaas Mark Zuckerberg was op één slag 5,4 miljard dollar armer (maak je geen zorgen, zijn vermogen is meer dan 100 miljard dollar waard). De bekende investeerder Warren Buffet mocht dan weer 4,2 miljard dollar bijschrijven. Bernauld Arnault, de Franse topman van Renault, zag zijn vermogenswaarde dan weer met 7 miljard stijgen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here