Flanders Make autonoom platform
Afbeelding: Flanders Make

Flanders Make heeft er een nieuwe technologisch hoogstandje bij. Met een autonoom platform kon het instituut de eerste autonome tractor bouwen.


Flanders Make heeft een nieuwe technologie in petto voor de landbouwsector. Het onderzoekscentrum van de Vlaamse Overheid heeft een autonome tractor ontwikkeld die zelfstandig kan rijden en heel wat taken kan uitvoeren. Net zoals bij wagens kan die technologie ook elders ingezet worden.

Concreet is Flanders Make aan de slag gegaan met bestaande technologie die we vandaag ook al in deels autonome wagens terugvinden. Die technologie heeft werd gecombineerd met nieuwe – hoogtechnologische – GPS-technologie. Een tractor bomvol sensoren, camera’s en scanners. Al die technologie moet ervoor zorgend dat het landbouwvoertuig dag en nacht autonoom te werk kan gaan.

Afbeelding: Flanders Make.

Flanders Make platform

De autonome tractor kan zelfs in stoffige of vuile omstandigheden perfect zelfstandig werken. Gelukkig kan hij ook andere voorbijgangers vaststellen. Bovendien kan de autonome tractor ook meer dan alleen rijden. Er kunnen ook extra taken ingesteld worden zoals het vervoeren van cargo en die in een vrachtwagen plaatsen. Om het testterrein ook volledig te gebruiken stelt Flanders Make zijn testinrichting voor terreinvoertuigen open voor ondernemingen die hun eigen ontwikkelde technologie willen uittesten.


Op basis van het platform dat het Vlaamse onderzoekscentrum heeft gebouwd, wordt er ook gewerkt aan andere bedrijfsvoertuigen. Vorkheftrucks zijn hier een mooi voorbeeld van. Hun toepassingen verlenen zich perfect om ze autonoom in te zetten in fabrieken en magazijnen.

Onderzoekscentrum

Voor wie Flanders Make nog niet kent; het onderzoekscentrum is een initiatief vanuit de Vlaamse Overheid. Het instituut heeft als doel om mee te doen aan innovatie en onderzoek op technologisch vlak. Het wil mee een oplossing bieden aan ondernemingen om sneller te gaan innoveren en mee te doen aan bestaande en nieuwe Europese onderzoeksprojecten. Momenteelt telt het instituut 4 vestigingen en 650 werknemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here