De tabloidkrant kon even niet meer tweeten nadat het een omstreden nieuwsartikel over Hunter Biden had gedeeld. Na veertien dagen haalt Twitter New York Post uit de strafhoek.

“We’re back!”, zo tweette de Amerikaanse krant New York Post vrijdagavond iets voor middernacht. De tweet was nog vergezeld van de cover van de zaterdaguitgave, waarop het Twitter-logo uit een vogelkooi vliegt. Met de tweet kondigde New York Post, één van Amerika’s oudste tabloidkranten, aan dat Twitter de ban op hun twitteraccount had opgeheven.

De krant noemde de ban zelf de ‘Biden-ban’. De krant had namelijk op 14 oktober een controversieel nieuwsartikel geschreven over Hunter Biden, de zoon van presidentskandidaat Joe Biden. Volgens de krant zou Hunter Biden toen hij in 2016 werkzaam was bij een Oekraïens aardgasbedrijf Burisma misbruik hebben gemaakt van de invloed van zijn vader, toen vicepresident van Barack Obama, om de hoogste aanklager van Oekraïne te laten ontslaan toen die corruptie binnen het bedrijf wilde onderzoeken. In het artikel was ook te lezen dat Joe Biden zelf een niet al te koosjere rol in het schandaal speelde.

Twitter stopte de verspreiding van het artikel nadat het nieuws herhaaldelijk werd ontkend door het campagneteam van Joe Biden. Het standpunt van Twitter luidde dat het artikel in strijd was met de richtlijnen van het platform omdat het ging over informatie die op illegitieme wijze (het hacken van mailaccounts) werd verzameld en die persoonlijke schade aan iemands persoon kan toebrengen. New York Post kreeg bijgevolg een ban opgelegd; het kon geen artikels meer delen totdat de bewuste tweet werd weggehaald.

Omstreden ban

Het artikel legde een nieuwe politieke bom onder een al zeer beladen strijd tussen de twee presidentskandidaten. Dat Twitter (en Facebook) een actieve rol opnamen om het artikel onder de radar te houden, viel bij de Republikeinse partij in verkeerde aard. Niet in het minst bij Donald Trump, die dat natuurlijk weer zag als een poging van sociale media om zijn rivaal in het zadel te houden.

Twitter kwam nadien wel terug op de beslissing om verspreiding van het artikel toe te houden. Tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat verklaarde CEO Jack Dorsey dat het een slechte beslissing was het artikel te censureren en dat het platform hier ook foutief over communiceerde. Het beleid omtrent dergelijke nieuwsartikels werd dan ook aangepast, al bleef de ban voor New York Post tot afgelopen vrijdag dus wel behouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here