Huawei

Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Huawei wil niet meer wachten op versoepelingen van de handelsban en zou tegen eind volgend jaar zelf chips willen kunnen produceren.

Advertentie

De plannen van Huawei om zelf een chipfabriek te bouwen zijn te lezen in de krant Financial Times, dat haar informatie haalde bij de Chinese krant Caixin. Het Shangai IC R&D Center zou ook mee achter het project zitten, een onderzoeksinstituut dat gesubsidieerd wordt door de Chinese overheid. Tegen eind volgend jaar hoopt Huawei al zelf chips commercieel te kunnen ontwikkelen.

Huawei zal starten met te experimenteren met de bouw van 45nm-chips. Maar zodra de fabrieken op poten staat, zal er worden gefocust op 28nm- en 20nm-chips. Die chiptypes vinden we vaak in laptops en computers terug. Huawei wil dus tegen 2022 de productie van haar computerchips volledig zelf in handen hebben.

Volgens het rapport van Financial Times zou het dan weer niet de bedoeling van het Chinese technologiebedrijf zijn om 7nm-chips voor smartphoneprocessoren te ontwikkelen. De Kirin-socs die we in de laatste smartphonemodellen van Huawei terugvinden, zijn in Taiwan geproduceerd door het bedrijf TSMC.

Handelsban

Door chips zelf te gaan maken, kan Huawei op termijn er voor zorgen dat het eindelijk niet meer afhankelijk is van Amerikaanse technologie. Sinds de handelsban die het een jaar geleden opgelegd kreeg door Trump, werd het voor Huawei steeds moeilijker en moeilijker om nog handel te kunnen drijven met haar Amerikaanse partners. Die maatregel heeft al voor veel problemen gezorgd. Het moet het bedrijf in staat stellen om netwerktechnologie en 5G-apparatuur te kunnen blijven maken. Die zal het dan nog wel steeds niet kunnen leveren aan Amerikaanse bedrijven, en ook veel Europese landen hebben al aangekondigd liever niet in zee te gaan met Huawei voor de uitbouw van hun 5G-netwerken.

Vorige week lanceerde Financial Times wel het gerucht dat de Amerikaanse regering versoepelingen op de handelsban gaat inlassen. Een mogelijkheid die op tafel ligt is dat leveranciers van (smartphone)processoren zoals Qualcomm opnieuw handen zouden kunnen drijven met Huawei. Voor 5G-netwerkapparatuur moet Huawei zeker nog niet op een toegeving rekenen. Of die versoepelingen er komen en hoe die er uit zullen zien, zal wellicht veel afhangen van wie het morgen haalt tijdens de presidentsverkiezingen. Het Chinese bedrijf lijkt er toch niet langer meer op te willen wachten en neemt het heft zelf in handen.  

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here