Nieuws

Edward Snowden mag permanent in Rusland verblijven (update)

Edward Snowden
Na zijn onthullingen over spionagepraktijken bij de NSA moest Edward Snowden naar Rusland vluchten. Daar woont hij intussen 7 jaar.

Update: Edward Snowden heeft via Twitter bekend gemaakt toch de Russische nationaliteit aangevraagd te hebben. Dat doet hij naar eigen zeggen uit familiale redenen. Hij en zijn echtgenote verwachten hun eerste kind, en Snowden wil voorkomen dat hij gescheiden van zijn kind zou worden.


Na zes maanden van papierwerk heeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden dan toch een permanente verblijfsvergunning gekregen.

De Russische overheid heeft de verblijfsvergunning van Snowden omgezet naar een permanente, indien gewenst kan Snowden ook een Russisch paspoort aanvragen. Dat heeft zijn advocaat aan Reuters laten weten.

Edward Snowden

De Amerikaanse klokkenluider woont al sinds 2013 in Rusland. Na de onthullingen werd hij door de Amerikaanse overheid aangeklaagd voor spionage. Om die straffen te ontlopen vluchtte Snowden naar Rusland, waar hij een asielaanvraag deed. De voorbije zeven jaar kon hij daar verblijven telkens met een tijdelijke verblijfsvergunning die opnieuw moest aangevraagd worden.

De toelating tot een permanent verblijf opent ook deuren voor de informant. Zo kan hij, indien gewenst, een Russisch paspoort aanvragen. Maar daar zou hij momenteel geen interesse in hebben.

Het is immers al jaren zijn bedoeling om terug te keren naar de Verenigde Staten. Op voorwaarde dat hij een eerlijk proces krijgt natuurlijk. Tot die tijd zal de klokkenluider in Rusland verblijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business