Tesla kan ook voor het derde kwartaal van 2020 mooie cijfers voorleggen. Daarmee lijkt de balans op het einde van het jaar eindelijk eens positief te zullen worden voor de wagenfabrikant.

Advertentie

Ondanks de coronapandemie die de wagenindustrie toch heel wat moeilijkheden bezorgt, beleeft Tesla wellicht het beste jaar uit de nog jonge geschiedenis. Dat blijkt nog maar eens uit de financiële resultaten voor het derde kwartaal van 2020, die de bekende wagenbouwer vandaag bekend heeft gemaakt. Tesla zag haar netto-inkomen met 331 miljoen dollar stijgen. Het is al het vijfde kwartaal op rij dat het bedrijf van Elon Musk een positieve balans mag voorleggen. Tenzij er een catastrofe plaatsvindt, moet 2020 het eerste jaar voor Tesla worden dat er over een jaar bekeken nettowinst wordt gemaakt.

Een groot deel van de stijging is te danken aan de sterke stijging in de verkoopinkomsten. Die stegen met 42 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar tot 7,6 miljard dollar. Tesla leverde dit kwartaal een recordaantal wagens, namelijk bijna 140.000. Het productievolume herstelde zich eveneens zeer snel na het verplicht sluiten van de fabrieken. Maar de inkomsten komen ook voort uit de verkoop van milieukredieten. Die ontvangt Tesla van de overheid voor het behalen van milieunormen. Tesla verkoopt die weer door aan andere fabrikanten die moeite hebben om aan milieueisen te voldoen.

Vers kapitaal voor nieuwe fabrieken

Bovendien slaagde Tesla er ook in om 5 miljard dollar vers kapitaal op te halen bij investeerders. Die kapitaalsverhoging heeft Tesla weten te realiseren door de aandelenkoers, die sinds dit jaar aan een steile opmars bezig is. Begin dit jaar stond één aandeel van Tesla nog op 88,60 dollar gewaardeerd, vandaag is dat al 422,60 dollar (357,42 euro). Dankzij die extra kasstroom heeft Tesla nu 15 miljard dollar aan liquide middelen. En dat terwijl er nog niet zo heel lang geleden bezorgdheid was dat Tesla ooit zonder cash zou komen te staan.

Met die cashvoorraad beschikt Tesla over een mooie financiële buffer voor 2021. Elon Musk vertelde in een call met investeerders dat het bedrijf deze buffer ook zou kunnen gebruiken. Volgend jaar moeten de nieuwe gigafabrieken in Texas en Berlijn de deuren openen, maar de productie zal in deze fabrieken gestaag op gang komen. Dat kan invloed hebben op de financiële cijfers van Tesla volgend jaar.

Autopilot

Tesla is succesvol geworden door een grote focus op software. Het bedrijf staat op technologisch vlak veel verder dan de meeste andere wagenmerken en voorziet de voertuigen ook continu van updates. Een voorbeeld van de technische capaciteiten van het merk is de Autopilot waarvoor Tesla gisterenavond een nieuwe update (in bèta) heeft uitgerold. De Autopilot van Tesla is de dichtste benadering van een volledig zelfrijdende wagen die we tot nu toe hebben gezien, al vertoont de technologie toch ook nog haar mankementen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here