De politica van Groen is aangeduid als minister van Telecom en Post. Haar belangrijkste opdracht wordt een doorbraak forceren in de moeilijke uitrol van 5G-netwerken.

Advertentie

De minister van Telecom en Post en de nieuwe federale regering van Alexander De Croo is eindelijk bekend geraakt. Het was één van de laatste vraagtekens die nog moest worden ingevuld. Zoals wel werd verwacht is de rol toegeschreven aan vicepremier Petra De Sutter van de regeringspartij Groen, zo schrijft De Tijd. Toen zij als vicepremier werd vooruitgeschoven door partijvoorzitster Meyrem Almaci, was niet iedereen binnen en buiten de partij tevreden met de beperkte bevoegdheden die ze in de regering zou uitvoeren. Aanvankelijk was ze enkel bevoegd voor het beleid van overheidspartijen, waaronder telecombedrijf Proximus, nu komt daar dus de portefeuille van Telecom en Post bij.

Één van de topprioriteiten waarover De Sutter, van opleiding een gynaecologe, zich zal moeten buigen is de commerciële uitrol van 5G-netwerken. Een dossier waar de vorige regerin(en) de tanden op stukbeet, doordat de federale regering het niet eens geraakt met de regering van deelstaten over de verdeling van de inkomsten die uit 5G voortkomen. Daarnaast wil premier Alexander De Croo de deur van de spectrumveilingen voor een vierde telecomspeler naast de traditionele grootmachten Proximus, Telenet en Orange. Wie dat vierde bedrijf zou kunnen worden is nog onbekend.

Draagvlak vinden

Mede door al die politieke beslommeringen raakt de uitbouw van commerciële 5G-netwerken maar niet op gang in ons land. Proximus en Orange hebben op kleine schaal al wel netwerken voor zakelijke klanten, maar wanneer ook de gewone consument de voordelen van 5G zal kunnen benutten, is op dit moment nog een groot vraagteken. In het regeerakkoord staat omschreven dat op ‘korte termijn een draagvlak moet worden gevonden bij alle stakeholders, waarbij rekening moet worden gehouden met de wetenschappelijke informatie ter zake’. Dat houdt in gezondheids- en veiligheidsaspecten, alsook de impact op het energieverbruik. Ook de verdeling tussen de deelstaten moet nog op papier worden gezet. Aan De Sutter dus om de doorbraak te forceren.

De vraag is maar of De Sutter binnen haar eigen partijstroming voldoende draagvlak zal kunnen vinden. Het is namelijk de Brusselse tak van de partij Groen die in Brussel stevig op de rem staat. Zij leggen hoge stralingsnormen op waaraan 5G-netwerken bijna onmogelijk kunnen voldoen. Wil De Sutter herinnerd worden als de minister die 5G wist te introduceren in ons land, dan zal ze toch moeten ingaan tegen haar eigen partijgenoten.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here