Europa maakt lijst van techbedrijven

Europa is vermoedelijk een lijst aan het samenstellen van twintig techbedrijven die sterkere regulaties opgelegd gaan krijgen dan kleinere concurrenten.

Advertentie

Europese instanties zouden volgens bronnen een lijst hebben samengesteld van ongeveer twintig grote techbedrijven die zwaardere regulaties opgelegd zouden krijgen dan hun kleinere rivalen. Dat melden bronnen bij de Financial Times. Europese regulatoren zouden bezorgd zijn geraakt dat deze bedrijven met hun marktaandeel de concurrentie beknotten. Met deze lijst willen ze het speelveld terug gelijk trekken voor kleine bedrijven en start-ups in de Europese, en onvermijdelijk dan ook internationale markten.

De lijst zou opgesteld worden met verscheidene criteria, zoals aantal gebruikers en marktaandeel. Bedrijven met de mogelijkheid om concurrenten tot hun platform te dwingen zouden ook in aanmerking komen. De regels zouden bestaan uit verplichtingen om data te delen met concurrenten en om meer transparantie te voorzien rond de manieren waarom ze data verzamelen en verwerken. In de meest extreme gevallen zouden de regulatoren over de bedrijfsstructuren willen praten.

The usual suspects

Voorlopig is echter nog niet geweten welke bedrijven zich op de lijst bevinden. Er wordt over het algemeen wel aangenomen dat het om grotere bedrijven uit de Verenigde Staten zou gaan. De hoofdverdachten zouden hier dan de techreuzen Apple, Amazon, Google en Facebook zijn. Ook is het aantal bedrijven op de lijst en de juiste criteria die zullen worden gebruikt nog niet vastgesteld.

Deze beslissing zou in lijn liggen met eerdere zetten van de Europese Unie om de invloed van techbedrijven in te perken. Vorige week gaf een commissie van het Amerikaanse hof van Justitie na een onderzoek toe dat de vier techreuzen Amazon, Apple, Google en Facebook de status van monopolie in hun tech-veld hebben verworven. Daar zeiden ze ook dat het verplichte opbreken van deze bedrijven een manier zou zijn om hun invloed als monopolie in te perken. Dat zou voor Europa hier ook het doel blijken om de concurrentie met kleinere bedrijven eerlijker te maken. In plaats van lange procedures hopen ze hier zo de bedrijven te dwingen om hun manier van werken aan te passen, volgens de Financial Times.

Of het ook zover gaat komen is natuurlijk de vraag. Wat we wel kunnen zeggen is dat deze techbedrijven recent vaak door overheidsinstanties zijn aangepakt. Naast de Verenigde Staten en Europa is er ook in China een onderzoek lopende van de mededingingsautoriteit aangaande de positie van Android. Het ziet er dan ook niet naar uit dat noch de Europese Unie, noch de Verenigde Staten hier snel mee gaan ophouden, tot de bedrijven zelf beslissen om hun structuur aan te pakken.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here