amazon maakt eigen bestelwagens
Seattle, USA - Feb 10, 2020: Amazon Prime Now Delivery van on 4th avenue late in the day with the Space Needle in the background.

Amazon onthulde op donderdag zijn eerste eigen volledig elektrische bestelwagen die het heeft ontwikkeld met start-up Rivian.

Amazon, de Amerikaanse e-commercegigant, heeft op donderdag een prototype onthuld van een op maat gemaakte volledig elektrische bestelwagen. Dit voertuig werd ontwikkeld in een partnerschap met de start-up fabrikant van elektrische voertuigen Rivian. Dit zou ook slechts één voertuig uit een reeks van 3 types zijn die volgens Amazon nu in ontwikkeling zijn. Amazon wil de voertuigen in 2021 al op de baan hebben.

De online-winkel is al geruime tijd bezig om zijn vloot van bestelwagens om te zetten naar elektrische voertuigen. In 2019 stelde Amazon-CEO Jeff Bezos dat het bedrijf tegen 2040 zijn koolstof-emissies naar nul wil brengen. Amazon meldt dat het 100.000 elektrische bestelwagens heeft aangevraagd. 10.000 van deze voertuigen zouden tegen 2022 wereldwijd al op de baan moeten zijn. Tegen 2030 hoopt het bedrijf dat de resterende 90.000 voertuigen hen vergezellen. Hiermee hoopt het alvast de nodige vermindering in uitstoot teweeg te brengen om zijn doelen te behalen.

Busje komt zo

Het voertuig zelf wordt een high-tech bestelwagen. Het langwerpige ontwerp doet denken aan een doos van Amazon, maar dan wel eentje die voorzien is van allerlei technische snufjes. Zo zijn er verscheidene camera’s geïnstalleerd op de zijkant van de bestelwagen, waarmee de bestuurder een 360 graden-zicht krijgt op de omgeving rond het voertuig. De brede voorruit voegt hier alvast het nodige uitzicht aan toe en de stoplichten maken achterliggers duidelijk dat het busje vaak zal moeten stoppen. Ook wordt elke wagen voorzien van Alexa, de spraak-assistent van Amazon, om bestuurders op de weg bij te staan. Voor de binnenkant heeft Amazon de nodige laadruimte gevraagd om de bestuurders de nodige ruimte te geven om met alle pakketjes aan de slag te kunnen. Rivian heeft hier dan ook naar eigen zeggen voor een “dansvloer” gezorgd.

Rivian, de Amerikaanse autofabrikant uit Plymouth, werkt vanuit een omgebouwde Mitsubishi-fabriek in Plymouth. Vorig jaar investeerde Amazon 440 miljoen dollar in het bedrijf, en dat is bedrag van Amazon is hoogstwaarschijnlijk op gelopen tot nu. Verdere investeringen van andere actoren in Rivian zouden oplopen tot 6 miljard dollar. Het huidige aantal werknemers van 500 zou dan ook worden verdubbeld in de komende periode.

Dit is echter niet de enige investering die Amazon tot nu toe heeft gedaan in elektrische voertuigen. Het heeft hiervoor nog andere autofabrikanten aangesproken. In augustus bestelde Amazon naar verluidt 1.800 elektrische bestelwagens bij Mercedes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here