samsung tweede kwartaal

De winststijging zou grotendeels toegeschreven moeten worden aan een stijgende vraag voor computerchips.

Advertentie

Het derde financiële kwartaal van 2020, dat loopt van 1 juli tot en met 30 september, is afgelopen. Dat betekent dat bedrijven spoedig hun financiële resultaten zullen bekend maken. En die zijn dit jaar extra interessant om te volgen, want ook in het derde kwartaal heeft de coronapandemie van zich laten spreken. Samsung heeft alvast een tipje van de sluier gelicht.

In april was de Zuid-Koreaanse elektronicagigant niet al te optimistisch over 2020. Op dat moment was namelijk de smartphoneverkoop, één van Samsungs belangrijkste afdelingen, volledig aan het kelderen. Samsung voorspelde dan ook dat haar operationele inkomen daardoor veel lager zou liggen dan in andere jaren. Vanaf juli begon het optimisme stilletjes aan terug te keren.

Bij het afsluiten van het kwartaal is Samsung zelfs zeer optimistisch. Het bedrijf heeft de officiële cijfers nog niet bekend gemaakt, maar volgens Samsung zou de winst uit haar operationele activiteiten gestegen zijn tot 12,3 biljoen won. Dat is omgerekend ongeveer 9 miljard euro. Dat is een winststijging van maar liefst 58% in vergelijking met het derde kwartaal van 2019. Het totale inkomen steeg in dezelfde periode met 5% tot 66 biljoen won (48,6 miljard euro).

Stijgende vraag naar chips

Samsung geeft voorlopig nog geen verklaring wat de reden voor het optimisme is. De consumentenelektronicamarkt is nog steeds maar zeer moeilijk aan het herstellen. Samsung moest tijdens het tweede kwartaal zelfs haar marktleiderspositie afstaan aan Huawei, omdat het Chinese bedrijf haar positie wist te verstevigen op haar thuismarkt China. Hoeveel smartphones Samsung dit kwartaal wist te verkopen, is voorlopig nog onbekend.

Maar Samsung is natuurlijk meer dan louter een producent van smartphones en smart-tv’s. Het technologiebedrijf produceert ook computerchips, en het is net die bedrijfstak die een sterke groei doormaakt in 2020. Door de shift naar remote working steeg de vraag naar computerchips vanuit datacenters om het toenemende internetverkeer te kunnen opslaan. In het tweede kwartaal boekte Samsung 18,2 biljoen won ofwel 13,4 miljard euro inkomsten uit haar chipdivisie. De meest logische verklaring voor de winsstijging lijkt dan ook binnen de chipdivisie te moeten gevonden worden. Eind deze maand zal Samsung haar officieel kwartaalreport publiceren.

Advertentie

2 REACTIES

  1. Geen probleem, wanneer hier in Belgium 5 G volop in werking is geraakt hebben de Chinezen waarschijnlijk reeds al 6G beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here