Nokia daling aandeel 2019

Volgens analisten ziet Microsoft in een overname van de mobiele netwerkdivisie van Nokia een interessante kans om zich in te werken in de 5G-sector.


De mobiele netwerkdivisie van Nokia kan rekenen op de interesse van Amerikaanse technologiebedrijven. Dat is althans wat analisten van CCS Insights beweren, en is te lezen in Forbes. Concrete gesprekken voor een overname zijn er tot op heden nog niet, maar de voorspellingen luiden dat Microsoft en Intel in de loop van volgend jaar een overnamebod zullen plannen.

Microsoft zou daarbij de grootste kanshebber zijn. Microsoft is dit jaar heel wat nieuwe sectoren aan het verkennen. Er was natuurlijk het fameuze (en uiteindelijk mislukte) overnamebod voor de socialmedia-applicatie TikTok, maar de softwaregigant heeft wel een succesvolle intrede gemaakt in de telecomsector met enkele kleinere overnames. De overname van de netwerkafdeling van Nokia zou de eerste grote overname zijn voor Microsoft in de sector.

Windows Phone

Microsoft en Nokia zijn ook geen onbekenden van elkaar. In 2013 betaalde Microsoft maar liefst 7 miljard dollar om de telefoonafdeling van Nokia in handen te krijgen. Het resultaat daarvan was de Windows Phone, waarmee Microsoft de derde hond wou worden in de strijd tussen Android en iOS. Windows Phone was echter een flop, en na slechts twee jaar liet Microsoft alweer vallen. Dat resulteerde in veel ontslagen en het mogelijk verdwijnen van het iconische smartphonemerk. In 2017 werden de mobiele telefoons van Nokia heropgevist door het Finse bedrijf HMD Global, dat vandaag de dag nog steeds Nokia-smartphones uitgeeft zoals de Nokia 8.3.


De mobiele netwerkdivisie van Nokia is in al die tijd wel gewoon blijven bestaan, en werd de belangrijkste divisie van het bedrijf. Nokia is één van de weinige Europese spelers in de 5G-sector. Het bedrijf werkt zich daarmee, net als Ericsson, op als het ‘veilige’ alternatief voor Chinese netwerkapparatuur van Huawei en ZTE. Zo sloot Nokia onlangs nog een deal met het Britse telecombedrijf BT nadat de Britse regering een verbod tegen Huawei uitsprak. Ook in de Verenigde Staten is Chinese technologie uiteraard verboden. Juist daarom is Nokia een interessante acquisitie voor Microsoft. Zo zouden zij zich kunnen mengen in het Amerikaanse 5G-netwerk.

Intel

Maar Microsoft zou zich dus kunnen verwachten aan concurrentie van Intel. Het bedrijf, voornamelijk bekend van de chiptechnologie, is zich ook sterk aan het focussen op 5G-netwerktechnologie. Analisten zien Intel dan ook als één van de opkomende spelers binnen de telecomsector.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here