Europese Commissie - Digital Services Act

De Europese Commissie wil het datagebruik van Amerikaanse technologiereuzen in Europa aan banden leggen om tot eerlijkere concurrentie te komen.

Advertentie

Een nieuw wetsontwerp van de Europese Commissie richt zijn pijlen op Google, Facebook, Amazon, Apple en andere Amerikaanse techreuzen. Met dit voorstel wil Europa, volgens Reuters, de bedrijven verhinderen om hun eigen diensten te bevoordelen of om gebruikers te dwingen om zich in te schrijven voor een bundel diensten. Het ontwerp, genaamd de Digital Services Act, wil basisregels implementeren voor het delen van data en hoe de digitale markt werkt. Er wordt verwacht dat ze tegen het einde van dit jaar in werking treden.

Europa vecht terug

De Europese Commissie neemt met dit ontwerp een strenge positie in tegen de Amerikaanse techreuzen. Enkele redenen hiervoor zijn een resem antitrust-onderzoeken die Europa reeds heeft gevoerd. Zij resulteren in beslissingen zonder resultaat als het op het boosten van concurrentie aankomt. Dat is dankzij het lange proces van deze onderzoeken dat jaren kan aanslepen. Zo beboette Europa Google in 2018 nog voor 4,3 miljard euro, naar aanleiding van misbruik van hun dominante positie.

Regels in de praktijk

Volgens het document dat Reuters kon inkijken zouden gatekeepers, bedrijven met een strategische marktstatus of de mogelijkheid om als knelpunt te dienen, niet worden toegelaten om via hun platformen data te verzamelen waarmee ze zich op bepaalde gebruikers kunnen richten, tenzij ze deze data delen met concurrenten.

Op het gebied van bundelen willen ze met het wetsvoorstel dominante platformen dwingen om gebruikers de kans te geven om vooraf geïnstalleerde applicaties te verwijderen. Daarnaast moeten ze worden verhinderd om een voorkeursbehandeling te geven aan hun eigen software. “Gatekeepers zullen niet enkel hun eigen applicaties vooraf installeren, noch van ontwikkelaars van derde partij besturingssystemen of fabrikanten van hardware eisen om exclusief de applicaties van de gatekeeper vooraf te installeren”, stelt het voorstel dat Reuters kon inkijken.

Verder zouden gatekeepers ook rivalen niet meer mogen blokkeren bij het aanbieden van hun producten naast het platform van de gatekeeper. Dit zou mogelijk een effect kunnen hebben op het restrictieve beleid van Apple en Google in hun app stores. Ook zouden de bedrijven jaarlijkse controles krijgen van hun advertentiecijfers en rapportagepraktijken.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Gaat Facebook weg uit Europa?

Als gevolg van de nietigverklaring van het privacyschild tussen de EU en de Verenigde Staten dreigt Facebook haar applicaties te sluiten in Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here