Fitbit-overname door Google

Om de overname van Fitbit door Google goed te laten keuren door de Europese Commissie zou de zoekgigant toegevingen hebben gedaan.

Google, de zoekgigant van moederbedrijf Alphabet, zou naar verluidt op dinsdag nieuwe toegevingen hebben gedaan naar de Europese Commissie omtrent de overname van fitness trackerproducent Fitbit. Dat meldt Reuters. Deze concessies zouden nodig zijn geweest om bezorgdheden van de Europese Commissie aan te kaarten. De Europese waakhond zou zich zorgen maken over de versterking van de positie van Google in online advertenties en de toegang tot nieuwe data via Fitbit.

Toegevingen

Vorige maand nog wees de Europese Commissie de belofte van Google om de data van de fitness trackers niet voor advertenties te gebruiken af, waarbij ze zeiden dat het niet genoeg was. Nu heeft Google aangeboden om het gebruik van de Fitbit-data voor advertenties te beperken. Verder zou het ook het toezicht op dat proces verscherpen. Het aanbod is een verdere uitwerking van een voorstel dat het bedrijf in juli heeft ingediend.

Google heeft in een verklaring ook aangekondigd dat het zich nog steeds zal blijven inzetten voor de ondersteuning van andere Android wearable-producenten. Ook zullen Fitbit-gebruikers zich middels API’s (application programming interface) nog steeds kunnen blijven verbinden met derde partijdiensten. Daar moeten ze natuurlijk zelf nog eerst toestemming voor geven.

Vrije doorgang naar Fitbit

Volgens het persbureau zouden deze toegevingen dan ook de weg vrij kunnen maken voor de goedkeuring van de overname door Google. Deze overname kwam vorig jaar tot stand na een overeenstemming met Fitbit. Daarbij maakte Google duidelijk dat het hen om de hardware te doen was, en niet de daarbij horende data. Google betaalt 2,1 miljard dollar voor de wearable-producent, wat neerkomt op ongeveer 1,8 miljard euro.

De overname van Fitbit heeft de nodige kritiek gekregen van gezondheidsdiensten, concurrenten en beschermers van privacy. Het verdict rond de overname valt uiterlijk op 23 december, maar mogelijk weten we al sneller meer. Nu zal de Europese concurrentiewaakhond op zoek gaan naar feedback van klanten en rivaliserende bedrijven. Daarna kijken ze verder of ze de toegevingen accepteren, meer eisen, of gewoon alles afwijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here