Nieuws

Vlaanderen naar de top met eigen datanutsbedrijf: Mijn Burgerprofiel

Mijn Burgerprofiel Solid
De Vlaamse Overheid investeert in een nieuwe cloudoplossing. Via Solid kunnen burgers en bedrijven in Mijn Burgerprofiel al hun data centraal opslaan en beheren.

De Vlaamse overheid werkt aan een eigen Solid-kluis. Dat heeft minister-president Jan Jambon deze week laten weten. Het gaat om een eigen ‘datanutsbedrijf’ waarbij de Vlaamse Overheid de data van burgers beter en efficiënter wil gaan beheren. Dat project is gebaseerd op een idee van de uitvinder van het wereldwijde web, Tim Berners-Lee. Volgens Jan Jambon zal Vlaanderen binnenkort ook uitblinken in datatech.

Solid: Mijn Burgerprofiel

Het nieuwe systeem heeft de naam Mijn Burgerprofiel gekregen en draait momenteel al in een proefversie. Concreet gaat het om een soort kluis waarin iedere burger binnenkort gemakkelijk zijn eigen documenten kan beheren. Dat kan gaan van bankrekeningnummers waarop premies mogen gestort worden, tot identiteitsdocumenten, bankattesten, certificaten en ga zo maar door. Zeg maar één centraal punt van waaruit de hele overheid en burger gebruik kan maken.

Ook bedrijven zullen Solid kunnen gebruiken. Zo kan een bouwbedrijf Solid bijvoorbeeld gebruiken voor attesten en een boekhoudkantoor om certificaten en ID’s op te slaan. Tim Berners-Lee liet al weten heel blij te zijn met het Vlaamse project. “Jullie hebben het begrepen”, zou hij gezegd hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business