DuckDuckGo

Door het te dure pay-to-playconcept van Google in Europa kunnen zoekmachines Ecosia en DuckDuckGo niet meer meedoen. Welke verkies jij?

Advertentie

Zowel DuckDuckGo als Ecosia hebben hun plek in de keuzelijst op Android verloren. De privacyvriendelijke zoekmachine en milieuvriendelijke zoekmachine zullen niet meer getoond worden bij het instellen van je Androidtoestel. DuckDuckGo zou wel nog getoond worden in een paar kleine landen die Google niet benoemd heeft, dat schrijft The Wall Street Journal deze week.

DuckDuckGo op Google

Sinds vorig jaar is Google verplicht om gebruikers een keuze te geven over welke browser ze willen gaan gebruiken. Het bedrijf heeft daarvoor zelfs een boete van meer dan 4 miljard euro gekregen omdat het de eigen Google Chrome pushte naar zijn gebruikers.

Maar in plaats van het spelletje eerlijk te spelen kondigde Google een soort biedingssysteem aan waarbij andere browsers konden meedoen. Het zogenaamde pay-to-play concept. Het idee erachter is dat de zoekmachine per EU-land een bedrag moeten bieden, vervolgens moeten de drie winnende browsers het op drie na hoogste geboden bedrag betalen. En dat per land. De zoekmachinegigant heeft zo een gecontroleerde monopolie en haalt er dan nog geld mee binnen ook.

Veiling

Het bedrijf organiseert die ‘veiling’ elke vier maanden. Deze keer zouden DuckDuckGo en Ecosia minder geboden hebben waardoor ze dus helemaal niet of nog maar in een aantal landen in het keuzemenu zullen staan.

De directeur van DuckDuckGo, Gabriel Weinberg, liet al weten dat het voor het bedrijf niet meer mogelijk was om meer te bieden. Weinberg stelde dat het keuzemenu wel voor meer gebruikers zorgde, maar dat de kosten gewoon veel te hoog waren op deze manier. Verschillende concurrerende zoekmachines lieten eerder al weten dat Google misbruik maakt van de maatregel die de Europese Commissie oplegde.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here