facebook f8

Als gevolg van de nietigverklaring van het privacyschild tussen de EU en de Verenigde Staten dreigt Facebook haar applicaties te sluiten in Europa.

Advertentie

Dat privacyschild werd in juli nietig verklaard na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het privacyschild had als doel om een wettelijk kader op te stellen voor Amerikaanse technologiebedrijven zoals Facebook voor de verwerking van gegevens van Europese gebruikers. Maar al van sinds het van kracht ging in 2016, verzetten mensenrechtenactivisten zich tegen het akkoord. Zij vonden dat het privacyschild te weinig bescherming bood voor de individuele privacy van Europeanen. Zo zou de data onvoldoende beveiligd zijn tegen afluisterdiensten in de Verenigde Staten.

Ierland was één van de eerste landen die de beslissing van het Hof opnam in haar nationale wetgeving. De Ierse Data Protection Commission legde Facebook, dat haar Europees hoofdkantoor in Dublin heeft staan, als één van de eerste bedrijven een exportverbod op van data van Europese gebruikers. Facebook heeft daarop een procedure gestart tegen het DPC.

Facebook en Instagram sluiten

Voor de rechtbank wil Facebook een opschorting van het exportverbod en de uitspraak van het Europese Hof afdwingen. Het socialmediabedrijf ziet daar vier grondige redenen voor. Ten eerste vindt Facebook dat ze veel te weinig tijd hebben gekregen om de nodige aanpassingen door te voeren. Ten tweede oordelen ze dat de macht bij de Ierse toezichthouder te veel bij één persoon ligt. Als derde punt lopen er nog vergelijkbare parallelle onderzoeken. Tenslotte wil Facebook ook beroep doen op de ‘standard contractual clauses’ die een bedrijf met de Europese Unie kan sluiten. Die zijn niet heel voordelig voor Amerikaanse bedrijven, maar bieden wel een mogelijk achterpoortje. Het Hof besloot ook om deze contracten in stand te houden.

Krijgt Facebook geen gelijk, dan zou dat wel eens grote gevolgen kunnen hebben, ook voor ons. De advocaat van Facebook zegt in zijn verklaring dat Facebook zonder een nieuw data-akkoord haar activiteiten onmogelijk kan verder zetten in Europa. De verklaring die Facebook daarvoor geeft is dat volgens de Amerikaanse wet ook data die binnen de EU wordt opgeslagen binnen het bereik van inlichtingendiensten valt. Op die manier zit Facebook gevangen tussen de wetgevingen van de verschillende continenten. De advocaat noemt het niet meer dan een ‘logisch gevolg’ dat Facebook en Instagram in dat geval zouden verdwijnen voor Europese gebruikers.

Belangrijke markt

Toch zien we het nog niet onmiddellijk zo ver komen. Europa is immers een zeer belangrijke afzetmarkt voor Facebook. Volgens cijfers van het bedrijf zelf telt haar populairste socialmedia-applicatie 410 miljoen gebruikers in Europa, zowel particulier als zakelijk. Alle zakelijke gebruikers tezamen zouden meer dan 200 miljard euro hebben gerealiseerd via de apps van Facebook. We zien Facebook die markt niet zomaar opgeven. Het bedrijf zal vooral willen zoeken naar een manier hoe de Europese wetgeving toch omzeild kan worden.

Zou jij Facebook en/of Instagram missen moesten de applicaties op een dag niet meer bij ons beschikbaar zijn? Laat het weten in de reacties!


Geen velden gevonden.

11 REACTIES

 1. Facebook missen? Zullen we covid-19 missen als het verdwijnt? Nee, toch? Er zijn heel wat alternatieven voorhanden.

 2. Goed van af, ze hebben van in het begin een loopje genomen let de privacy en zowel Sucerberg als Trump zijn louche figuren. Er zal snel een ander platform zijn dan FB over neemt en hopelijk houden die zich vanaf het begin aan de regels, dan duurt het geen drie maanden voor die toch wel uitgesproken narcistisch heren en hun denkwijze vergeten zijn. In Europa is men niet zo dom als ze er in de VS uitzien.

 3. Stel je voor zeg! Huishoudens die plots weer op orde staan, partners die elkaar niet meer bedriegen, minder FOMO gerelateerde verkeersdoden, mensen die recht voor zich uitkijken terwijl ze over straat lopen… Wat een hel zou dat zijn! 🙄

 4. Ik zou het zeker niet missen, het beheerd nu bijna volledig ons leven.
  Heb er zelf al over gedacht Facebook te verwijderen.

 5. De pot verwijt de ketel….Trumpisten en andere gouvernementele US diensten verwijten China, EU en andere continenten dat ze te veel macht krijgen. Dat terwijl ze zelf de wereld domineren en bespioneren. Voor mij mogen ze verdwijnen. Nieuwe EU bedrijven en technologiën zullen die plaats wel innemen. Ook Europa heeft kennis en creativiteit. Het wordt tijd dat er opnieuw een technologisch en economisch evenwicht komt in de wereld.

 6. Het grootste gedeelte voor één van mijn hobby’s zit ik op Facebook. Ik heb veel mensen buiten Europa leren kennen via mijn hobby op Facebook. Zij zullen Facebook wel nog gebruiken en ik kan het dan niet meer. Alternatieven zijn er dan voor Europeanen, maar daarom schakelen niet-Europeanen nog niet over naar die alternatieven,… Dus ja, ik ga het zeker missen.
  P.S.: Van mijn persoonlijk leven staat er quasi niets op Facebook. Dus ik ben niet iemand die zo op Facebook alles van haar leven erop gooit.

 7. FB en Instagram al eerder verwijderd. Neemt veel tijd in beslag voor wat blabla… Ik doe aan die kul niet meer mee en ben er zeer blij om er vanaf te zijn. Geen (a)sociale media meer voor mij!!!

 8. Mensen die op Facebook zitten weten wat er met de gegevens gebeurt. En als je dit niet goed vindt is er 1 simpele oplossing, blijf weg van Facebook!!! Dan is er niks aan de hand.

 9. Facebook? Bewust NOOIT een account gehad, ook niet bij andere sociale media buiten LinkedIn. En als LinkedIn ook gerommel zou worden, dan gaat ook die account eraan. Ik krijg dan ook weinig of geen spam. Toch noemt iedereen mij sociaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here