SEC

Maar er zal nog een flinke inspanning nodig zijn om dat record te breken, zegt CEO Elon Musk in een interne mail aan zijn werknemers.

Advertentie

CNBC heeft een interne mail uitgelekt van Elon Musk gericht aan ‘iedereen’ van het autobedrijf Tesla. De CEO doet dat wel vaker vlak voor het afsluiten van een fiscaal kwartaal, om zo zijn medewerkers nog een laatste morele boost te geven. Via de mails blijven ook investeerders op de hoogte van de gang van zaken binnen Tesla.

In de mail is te lezen dat Tesla op weg is naar een recordaantal geleverde wagens dit kwartaal. Het huidige record werd neergezet in het laatste kwartaal van 2019. Toen slaagde Tesla er in om 112.000 wagens te leveren. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal wagens op 88.400, om lichtjes te stijgen naar 90.650 wagens in de lente.

Hoeveel wagens Tesla precies zal afgeleverd hebben bij het afsluiten van het kwartaal op 30 september, daarover zijn verschillende voorspellingen te lezen. Volgens Wall Street is 121.000 wagens een realistische voorspelling, wagenmagazine Electrek houdt het bij 115.000 wagens. Het record kan dus sneuvelen, maar dat zal met een kleine marge zijn. Musk benadrukt ook in de mail dat van belang is dat in de laatste dagen de fabriek in Californië op volle toeren blijft draaien om het doel te realiseren.

500.000 wagens

In het begin van dit jaar stelde Tesla als doel voorop om 500.000 wagens af te leveren in 2020. Ook dat zou een record zijn. Musk was lang overtuigd dat die doelstelling vlot gehaald zou worden, maar Tesla is nu toch een stuk voorzichtiger met uitspraken daarover. Zelfs als Tesla kan voldoen aan de meest positieve voorspellingen voor dit kwartaal, dan zou het aantal geleverde wagens nog steeds maar net boven de 300.000 uitkomen.

De coronacrisis heeft een sterke rem gezet op het aantal geleverde wagens. Niet alleen was de vraag naar wagens een stuk lager, maar Tesla moest haar fabrieken ook tijdelijk sluiten. Met 90.650 wagens tijdens het ‘coronakwartaal’ deed Tesla eigenlijk nog beter dan de verwachtingen. Vermoedelijk heeft Musk ook wel de productiecapaciteit van de nieuwe fabriek in Shangai overschat. Musk was overtuigd dat daar dit jaar al 200.000 wagens van de band zouden rollen.

Battery Day

Vanavond organiseert Tesla haar jaarlijkse Battery Day, een bijeenkomst voor investeerders waar veel publieke aandacht voor is. De focus ligt daar minder op de wagens zelf, maar over de laatste technologische ontwikkelingen die de wagens aan boord zullen krijgen in de komende jaren. In dit artikel lees je wat Elon Musk hoogstwaarschijnlijk deze avond allemaal zal aankondigen.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Elon Musk: een atypische leider

Elon Musk is een excentriek figuur, maar toch wordt hij binnen en buiten zijn vele ondernemingen op handen gedragen. Wat is zijn geheim?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here