Nieuws

Europese Unie wil meer macht om techgiganten te bestraffen

De Europese Unie zou onder meer in staat willen zijn techgiganten zoals Google en Facebook te verplichten hun Europese activiteiten te verkopen als ze de regels niet volgen.

De techgiganten zullen het in de toekomst nog moeilijker krijgen in Europa. Dat vertelde Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton in een interview met Financial Times. Er ligt een plan op tafel waarmee de EU zich de bevoegdheid wil toekennen om techgiganten te verplichten op te splitsen op de Europese markt, of hun Europese activiteiten te verkopen. In ‘uitzonderlijke omstandigheden’ zouden techgiganten zelfs kunnen uitgesloten worden van de Europese markt. Het klinkt zeer vergelijkbaar met de maatregelen die de Verenigde Staten tegen ByteDance en TikTok hebben genomen.

Volgens Breton is het noodzakelijk dat de Europese Unie zich beter kan wapenen tegen de macht van techgiganten. Nu leggen ze de bedrijven wel regelmatig boetes op voor machtsmisbruik of inperking van de vrije markt, maar al te vaak resulteren die in een lange juridische slag, of betalen de bedrijven de boetes zonder hun praktijken te veranderen.

Thierry Breton, Eurocommissaris Interne Markt. Afbeelding: Europees Parlement.

Eindgebruiker beschermen

De nieuwe maatregelen moeten ook de eindgebruiker beter beschermen. Die is zich er meer en meer van bewust dat de techgiganten te groot aan het worden zijn, oordeelt Breton. Één van de zaken die dat moet gaan veranderen is een ratingsysteem. Die kunnen het publiek en stakeholders gebruiken om het gedrag van bedrijven te beoordelen op verschillende vlakken, zoals het betalen van belastingen, het verzamelen van informatie en het verwijderen van schadelijke content en disinformatie.

In het kader van dat laatste is de Europese Unie volop aan het werken aan de Digital Services Act. Die moet de inmiddels verouderde wetgeving van de e-commerce Directive (van kracht sinds 2000) aanpassen aan de moderne tijd. Hoewel de nadruk zal liggen op online verkoop, zal de Digital Services Act ook wetgevingen uitstippelen voor de manier waarop platformen moeten omgaan met schadelijke content. Breton zegt dat de Europese Unie wel zal blijven uitgaan van het beperkte verantwoordelijkheidsprincipe. Dat houdt in dat de platformen zelf niet verantwoordelijk zijn voor wat individuen delen, maar wel voor de manier waarop ze er mee omgaan.

Er komt daarbovenop ook nog een ‘zwarte lijst’ met praktijken die tot zwaardere sancties leiden. Enkele van die praktijken zijn het beletten van gebruikers om van platform te switchen, of het verplichten van gebruikers om één service te gebruiken.

Bankencrisis

Breton vergelijkt de huidige situatie met de situatie voor de bankencrisis in 2008. Ook toen had de Europese Unie weinig tot geen reguleringsmacht ten aanzien van banken. Nadat de financiële bubbel ontplofte, kreeg de Europese Unie opnieuw meer controle over de bankensector, die nu aan veel strengere regulering onderworpen is.

Ook buiten Europa neemt de druk op techgiganten steeds meer toe. In de Verenigde Staten is al lange tijd een antitrustprocedure tegen Google, Amazon, Facebook en Apple aan de gang, en het Verenigd Koninkrijk stelde onlangs een nieuwe waakhond aan die boetes kan uitdelen zonder daarvoor eerst langs het parlement te moeten passeren.

Moeten overheden strenger optreden tegen technologiebedrijven? Geef je mening in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business