Nieuws

Europese bedrijven verkochten surveillancetools aan China

Een Frans, Zweeds en Nederlands bedrijf verkochten surveillancesoftware aan Chinese instellingen. Amnesty International roept op om de Europese export ervan te verstrengen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept op tot het verstrengen van de Europese wetgeving rond de export van surveillancesoftware. In het onderzoeksrapport ‘Out of Control – Failing EU laws for digital surveillance exports’ leggen ze bloot hoe een Frans, Zweeds en een Nederlands bedrijf hun product verkochten aan Chinese instellingen en daarmee bijdroegen aan de schending van mensenrechten.

Social creditsysteem

Dat de Chinese overheid actief zijn burgers in het oog houdt, is geen geheim meer. Via het social creditsysteem willen ze iedereen een score kunnen toekennen om betrouwbaar gedrag in de hand te werken. Daarvoor maakt het actief gebruik van surveillancetools zoals gezichtsherkenningssoftware.

Europese surveillancetools

De aanlevering van die tools blijkt nu ook gedeeltelijk van Europese afkomst te zijn, zo ontdekte Amnesty International. Het Franse Morpho leverde in 2015 gezichtsherkenningsapparatuur aan het bureau voor openbare veiligheid in Shangai. Het Zweedse Axis Communication ontwikkelde netwerkcamera’s die gespecialiseerd zijn in beveiligingstoezicht en bewaking op afstand en leverde deze tussen 2012 en 2019 aan de Chinese overheid.

Ook het Nederlandse bedrijf Noldus Information Technology wordt genoemd in het onderzoeksrapport. Zij verkochten emotieherkenningssystemen aan instellingen voor openbare veiligheid en wetshandhaving in China. Met de FaceReadersoftware kan een analyse gemaakt worden van gezichtsuitdrukkingen die woede, geluk, verdriet of verrassing uitstralen. Deze technologie verkocht Noldus ook aan universiteiten in Xinjiang.

Xinjiang

Sinds enige tijd is het al geweten dat de Chinese overheid in Xinjiang ‘heropvoedingskampen’ heeft opgericht voor Oeigoeren. Door gebruik te maken van biometrische surveillancesoftware kan de Chinese overheid burgers identificeren en tracken of ze, op basis van fysieke of gedragsmatige kenmerken, er uit pikken. Deze technologie schendt daarom het Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en zou verboden moeten worden, aldus Amnesty International.

“Europa’s biometrische surveillance-industrie loopt uit de hand… een multimiljarenindustrie bloeit door de verkoop van zijn producten aan mensenrechtenschenders. Het huidige Europese systeem voor exportregulering is stuk en moet snel worden hersteld.” Merel Koning, Senior Policy Officer voor technologie en mensenrechten bij Amnesty International.

Op dinsdag 22 september zal een beslissing genomen worden over de exportregulering voor surveillancetools en of deze al dan niet verboden worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business