Nieuws

Febelfin: “bijna helft van jongeren piekert over geld”

Febelfin lanceert campagne en zet influencers in om taboe rond praten over geld te doorbreken

Jongeren kampen met geldzorgen: ze liggen wakker over hun financiële situatie, zijn regelmatig bang dat hun bankkaart geweigerd zal worden en maken zich zorgen over voldoende geld voor eten voor hun kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Indiville, in opdracht van Febelfin, voor het uitbreken van de coronacrisis uitvoerde bij 2000 jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud.

Voldoende spaargeld

Omgekeerd maakt 16% van de jongeren zich nooit zorgen over geldgebrek. De aard van de geldzorgen is ook sterk leeftijdsgebonden. 15-tot 19-jarigen maken zich vooral zorgen over voldoende geld voor nieuwe kleren (34%), voor hobby’s (33%) en voor feestjes (28%). Bij 20-tot 30-jarigen hebben de grootste geldzorgen betrekking op het kunnen betalen van de huur of afbetaling van een huis/ appartement (36%) en voldoende kunnen sparen (35%). Wie niet studeert en nog thuis woont, maakt zich hoofdzakelijk zorgen over het kunnen afbetalen van een auto (33%) en andere kosten (24%).

Financiële kennis is sleutel om zorgen weg te nemen

Jongeren weten weinig over hun geldzaken. Slechts 27% geeft zichzelf een hoge score als het gaat over financiële kennis (8, 9 of 10/10). Bij 24% is dat dan weer een ronduit slechte score, gaande van 0 tot 5/10. Vooral over lenen, verzekeren, pensioensparen en belastingen weten jongeren weinig. 47% onder hen weet ook niet hoe aan budgetbeheer te doen en 74% weet niet dat banken spaargeld omzet in kredieten.

Dit gebrek aan financiële kennis gaat samen met een lage mate aan financiële betrokkenheid (*financiële betrokkenheid is de mate waarin jongeren goed op de hoogte zijn van hun financiën). Slechts bij 42% is dat het geval. Zeker bij wie financiële problemen heeft, zakt de betrokkenheid naar een dieptepunt (31%). Wie geen financiële problemen heeft, is vaker betrokken (51%).

In dezelfde lijn: 47% van de jongeren haat het om met zijn of haar geldzaken bezig te zijn. Bij wie geen financiële problemen heeft, is dat slechts 37% maar bij jongeren met financiële zorgen stijgt dat naar 59%.

Er blijkt dan ook een sterke correlatie te bestaan tussen financiële kennis, betrokkenheid en  geldproblemen: wie minder goed op de hoogte is van zijn / haar financiële zaken houdt zich minder graag bezig met geldkwesties én heeft vaker geldproblemen. Op die manier komt een vicieuze cirkel tot stand.

Bij wie kunnen jongeren terecht?

Omgaan met geld en bankzaken leren jongeren hoofdzakelijk thuis (84%). De school en vrienden blijken met respectievelijk 38% en 42% een minder grote rol te spelen. 70% van de jongeren stapt in eerste instantie dan ook naar de ouders bij vragen over geld. Bij 15- tot 19-jarigen stijgt dat zelfs tot 80%. Bij 20-plussers komt de bank in beeld.

Veel ouders praten echter niet graag met hun kinderen over geld. Zeggen hoeveel je verdient, hoeveel je uitgeeft en hoeveel er op je spaarboekje staat, lijkt anno 2020 nog steeds een taboe. Ouders geven aan nog liever met hun kinderen over seks te praten dan over geld. Dat maakt het voor jongeren moeilijk om te leren omgaan met geld en financiële kennis op te bouwen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business