Afbeelding: Product Coalition

Vier technologiebedrijven zullen moeten uitmaken wie de prestigieuze titel ‘Scale-up van het jaar’ krijgt.

Advertentie

Op 8 december weten we welk bedrijf zich een jaar lang ‘Scale-up van het jaar’ mag noemen. Die titel wordt elk jaar toebedeeld door het accountancybedrijf EY, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas-Fortis. Ook de Vlaamse regering zet haar schouders er mee onder.

Een scale-up is een startupbedrijf dat aan verschroeiend tempo groeit. Consultancybedrijf Deloitte onderscheidt de volgende kenmerken om een bedrijf een scale-up te kunnen noemen. Een bedrijf moet minstens 5 jaar overleven en binnen die vijf jaar moet een omzet van minstens 10 miljoen dollar geboekt worden. Scale-ups zijn vaak ook bedrijven die gestructureerd worden om die snelle groei mogelijk te maken. Ze opteren voor een businessmodel dat relevant is voor en brede markt en internationale uitrol faciliteert.

Het is inmiddels al de vijftiende keer dat de award wordt uitgereikt. Al enkele jaren maken bedrijven uit de techsector de belangrijkste dienst uit binnen deze categorie. Vorig jaar viel het cybersecuritybedrijf Guardsquare de eer te beurt. De Tijd heeft vandaag de vier kandidaten voor dit jaar bekend gemaakt:

Qompium

Het Hasseltse bedrijf Qompium is actief in de healthtechsector. Qompium maakte naam met de applicatie FibriCheck, een applicatie die je kan installeren op wearable devices en die je hartritme monitort. De technologie kan hartritmestoornissen opsporen en beroertes voorkomen. De applicatie heeft zo’n 350.000 gebruikers, en is opgemerkt door onder andere Fitbit.

RoboVision

Een bedrijf met specialisatie in artificiële intelligentie kan uiteraard niet ontbreken. Het Oost-Vlaamse RoboVision vertegenwoordigt deze sector. De deep learning-softwaretoepassingen die het bedrijf ontwikkelt worden al ingezet in verschillende sectoren, van de medische sector tot de landbouw en de beveiligingssector. Als jaarlijkse omzet een criteria is dat mee telt, dan is RoboVision topfavoriet. De jaarlijkse omzet bedraagt meer dan 4 miljoen euro, het hoogste van de vier bedrijven.

THEO Technologies

THEO Technologies is een bedrijf gevestigd in Leuven dat actief is in de media- en entertainmentsector. Het bedrijf ontwikkelde onder meer een videostreamingplatform. Onder andere Telenet maakt gebruik van de technologie van THEO, tot zelfs grote mediabedrijven als CNN en NBC. Maandelijks zouden ongeveer 2 miljard video’s worden afgespeeld via het platform van THEO. Dankzij een nieuwe kapitaalronde in het begin van dit jaar hoopt het bedrijf haar positie in de groeiende streamingmarkt te kunnen behouden.

Unifly

Het Antwerpse Unifly is één van de grootste ontwikkelaars van dronetechnologie wereldwijd. Het bedrijf is gespecialiseerd in UMT-oplossingen, een technologie waarbij drones volledig autonoom kunnen vliegen.

Samen met de award ‘Scale-up van het jaar’ wordt ook de prijs voor ‘Onderneming van het jaar’ uitgereikt. De drie genomineerden om Kinepolis op te volgen zijn verpakkingsbedrijf Abriso-Jiffy, jeneverstokerij Konings, stockage-aanbieder Stow en sanitairspecialist Van Marcke.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here