Nieuws

VUB wil iedereen laten bijleren over AI met ‘AI Lifelong Learning Programme’

Het Artificial Intelligence Lab van de VUB biedt een programma aan gericht op zowel technici als niet-technische doelgroepen.

Artificiële intelligentie is één van de belangrijkste technologische drijfveren voor verandering in onze samenleving. Om te kunnen inschatten wat de impact ervan op ons leven en onze jobs zal zijn, zijn al wat initiatieven gelanceerd, zoals de Vlaamse AI-cursus van Samsung of de online cursus artificiële intelligentie van de VDAB. Nu biedt het VUB AI Lab een programma aan dat dieper gaat dan de basiskennis. Het ‘Lifelong Learning Programme on Artificial Intelligence’ biedt lessenreeksen aan rond AI voor mensen met én zonder voorkennis.

Impact, waarde en implementatie

Met deze laatste doelgroep bedoelen ze mensen zoals beleidsmakers, journalisten, CEO’s en investeerders, een doelgroep die niet per sé bezig is met de technische ontwikkeling van AI-toepassingen maar wel een inschatting wil kunnen maken van de impact of de waarde ervan. Voor technici zoals datawetenschappers, architecten en ontwikkelaars zijn er meer technische opleidingen om AI te leren implementeren.

AI is een mysterie

“Als onderzoekslabo verbonden aan een universiteit en deel van het ‘AI for the common good’-initiatief is het ook onze taak om de kennis die we vergaren te delen met het grote publiek. Kunstmatige intelligentie zal namelijk alleen maar aan belang winnen, en eigenlijk is maar een klein deel van de bevolking daar voldoende op voorbereid. Hetzelfde geldt voor bedrijven en organisaties: AI is vaak nog een groot mysterie waardoor ze niet weten hoezeer het hen kan vooruithelpen. Met dit programma willen wij zowel laagdrempelige inzichten aanbieden alsook de laatste technische snufjes doorgeven,” legt prof. Johan loeckx uit, verantwoordelijke van het AI-Lab en coördinator van het nieuw programma.

Online en offline

Het lesprogramma kan online of offline gevolgd worden, of deelnemers kunnen opteren voor een mengeling van beide opties, een blended setting. Voor AI-ingenieurs en datawetenschappers wordt er een research-in-residence programma aangeboden, waarbij ze zij-aan-zij komen te werken met een onderzoeker uit het VUB AI-Lab.

De Vrije Universiteit Brussel had al een postgraduaat Artificiële Intelligentie van één jaar, in samenwerking met de Erasmushogeschool. Het breidt nu zijn aanbod verder uit met het ‘AI Lifelong Learning Programme’. Dat doet het samen met de Vlaamse AI-Academie, waar de opleiding ook verder deel van uit maakt. De Vlaamse AI-Academie is een initiatief van de Vlaamse overheid om in het hoger onderwijs een ruimer lesaanbod rond AI aan te kunnen bieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business