Nieuws

Gerecht lanceert online webtool om alimentatie te berekenen

Via een rekentool kunnen echtparen die uiteengaan een simulatie berekenen van de alimentatie die ze voor het onderhoud van hun kind(eren) zullen moeten betalen.

Wie ooit een echtscheiding heeft moeten doorspartelen weet dat dit een moeilijk en complex proces kan zijn. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Één van de grootste twistpunten is vaak de alimentatie die beide ouders na de echtscheiding zullen moeten betalen. De wet stelt dat elke ouder ‘in verhouding tot de eigen middelen’ moet bijdragen aan het onderhoud van het kind. Maar bij die berekening spelen heel wat factoren een rol. Niet enkel het loon is belangrijk, maar ook het krijgen van maaltijdcheques, bedrijfswagen of andere extralegale voordelen, de verdeling van het hoederecht, de woonkost van de partners etc. De alimentatie wordt dan ook niet uitzonderlijk voor een familierechtbank betwist.

Het gerecht heeft daarom een webtool gelanceerd die ouders kunnen gebruiken om de berekening van de alimentatie eenvoudiger te maken. De online rekentool wordt al een tijdje door familierechters gebruikt om een zo objectief mogelijke berekening te maken, en wordt nu publiek beschikbaar gesteld om ze bij een breder publiek uit te testen. Ouders kunnen vrij de tool gebruiken om hun resultaat en hun opmerkingen doorsturen. Die feedback kunnen de ontwikkelaars gebruiken om de tool verder te verfijnen.

Geen bindend resultaat

Rob Hobin, voorzitter van het Hof van Beroep van de rechtbank in Antwerpen, legt uit aan VRT NWS dat de rekentool zo eenvoudig mogelijk is gehouden. Ze is beschikbaar in het Nederlands en het Frans en is compatibel met verschillende soorten apparaten. De rekentool brengt enkel standaardparameters in rekening, zoals het inkomen van beide partijen, de kinderregeling en de onderhoudskosten. Hobin vergelijkt de tool met online tools voor een vereenvoudigde belastingaangifte, waarin gebruikers ook enkele parameters moeten ingeven om een standaardresultaat te krijgen.

De rechter benadrukt ook dat het resultaat niet meer dan een simulatie is. Vallen de berekeningen voordelig voor jou uit, dan zal je die niet kunnen afdwingen voor de rechtbank. Bij uitzonderlijke situaties en conflictbemiddeling zal er nog steeds een familierechter aan te pas moeten komen. Wil je de rekentool eens uitproberen, hopelijk heb je hem nooit echt nodig, dan kan dat via deze link.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business