De ontwikkeling van de corona-app zit stilaan in de laatste fase, maar om die te voltooien wachten de ontwikkelaars op een advies van de Europese Unie.

Advertentie

Dat bevestigen zowel Karin Moykens, woordvoerder van het Interfederaal Comité Testing & Tracing en IT-topambtenaar Frank Robben die betrokken is bij de ontwikkeling van de applicatie. De reden voor de vertraging ligt naar verluidt bij de Europese Unie. Die moet zich nog buigen over enkele technische aspecten rond de applicatie, bijvoorbeeld of de app geen marktverstoring veroorzaakt. De uitspraak van de Europese Unie daarover volgt op 17 september. Frank Robben noemt dat onderzoek een ‘formaliteit’.

Maar het is wel een formaliteit die moet worden afgehandeld om de laatste fase van de ontwikkeling af te ronden. De applicatie is in principe zo goed als klaar, en deze week zijn al tests uitgevoerd met een select publiek van 80 personen. Een volgende stap is het testen van de finale versie bij een doelgroep van 10.000 personen. Daarvoor moet elke regio zelf vrijwilligers selecteren. Die vrijwilligers zullen waarschijnlijk gezocht worden binnen beroepen die veel in contact komen met mensen, zoals ziekenhuispersoneel, winkelpersoneel en politieagenten.

Voor deze laatste test wachten men dus de goedkeuring van de Europese Unie af. Die testperiode zal ongeveer 10 dagen duren. Loopt dat allemaal vlot, dan mogen we de corona-app in de laatste week van september verwachten.

Reizigers

Hoe werkt zo’n corona-app het precies weer? Via een geanonimiseerde bluetoothverbinding maakt je smartphone contact met naburige smartphones. Die contacten worden dan achter de schermen van de applicatie geregistreerd. Stel dat je dan nadien positief test op het coronavirus, dan kan je dat in de applicatie ingeven. Elk geregistreerd contact krijgt dan via de app een pushmelding met het advies om zich ook te laten testen. De app registreert geen persoonlijke gegevens.

Een extra handigheid die de ontwikkelaars willen inbouwen is dat deze zou kunnen ‘communiceren’ met corona-apps van buurlanden. Elk land heeft zijn eigen corona-app met een specifieke technische onderlaag, waardoor de meeste applicaties eigenlijk nutteloos zijn buiten de landsgrenzen. De Belgische corona-app zou dat dus wel moeten kunnen, waardoor reizigers en mensen die in het buitenland kunnen verwittigd worden voor risicovolle contacten.

Ga jij de corona-app downloaden op je smartphone? Laat het ons weten in de reacties!

Advertentie

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here