mark zuckerberg facebook

Tijdens een interview heeft de CEO van Facebook Mark Zuckerberg zich scherp uitgelaten over het beleid van Apple rond hun App Store en iOS.

Advertentie

Het beleid van Apple is al jaren onderwerp van discussies en controverses, en veel externe partners van Apple hebben het al vaak gehekeld. De kritiek is vaak tweeledig: ten eerste houdt Apple de deuren van haar besturingssysteem iOS gesloten voor applicaties van externe ontwikkelaars. Ze mogen die wel aanbieden in de App Store, maar de standaardapplicaties van Apple en de browser Safari kunnen niet uit de standaardinstellingen verwijderd worden. Daartegen verzet bijvoorbeeld Spotify zich al jaren, omdat ze zich weggedrukt voelen ten faveure van Apple Music.

Maar Apple legt ook strenge voorwaarden op aan appontwikkelaars om hun applicatie in de App Store te krijgen. Zo eist Apple steevast een commissie van 30% op in-app aankopen op, en worden apps verplicht met het webwinkelsysteem van Apple te werken om die transacties te voltooien. Hiertegen werkt Epic Games zich als witte ridder op. De gameontwikkelaar, bekend van de battle royale-game Fortnite, moest onlangs zijn applicatie uit de App Store verwijderen omdat ze hun eigen webwinkel hadden opgezet om die commissie te omzeilen. Epic Games hoopt nu via de rechtbank haar game weer in de App Store te krijgen, maar ook Apple eist een schadevergoeding van de gameontwikkelaar. Het conflict zou wel eens kunnen uitmonden in een nare juridische strijd.

Beleid roept vragen op

Dit haalden we nog eens boven om de context bij de uitspraken van Zuckerberg te schetsen. De CEO van Facebook was (via videochat) te gast in het docureeks Axios van HBO, een documentaire die de laatste ontwikkelingen binnen technologie, media, business en politiek met elkaar in verband brengt. Ook Facebook dient zich te schikken naar de regels van Apple om hun socialmedia-apps via de App Store te kunnen bieden. En in het interview merken we dat dat Zuckerberg niet altijd lekker zit.

Wanneer hij de vraag krijgt om Apple aan monopolievorming doet, antwoord dat hij dat bepaalde aspecten in het gedrag en beleid van Apple ‘vragen’ oproepen. Die vragen moeten ‘gedetailleerd onderzocht worden’ om te besluiten of Apple aan concurrentiebeperking doet. Hij maakt ook de vergelijking met Google. Hoewel Google ook een eigen appstore heeft, is het ecosysteem Android veel opener dan iOS en kunnen externe appontwikkelaars zonder barrières hun applicaties via de appwinkel aanbieden.

De pot verwijt de ketel

Straffe uitspraken van Zuckerberg, al wikt en weegt hij wel zijn woorden. Zo wil hij niet zeggen dat het gedetailleerde onderzoek een juridisch onderzoek moet zijn. Daarop zegt Zuckerberg dat hij niet de persoon is die daarover moet beslissen. Zijn beleid is natuurlijk ook niet vrij van controverse, en Facebook wordt door critici eveneens beschuldigd van monopolievorming. Dat wordt ook door het Amerikaanse Congress onderzocht.

Facebook zou de socialmediamarkt onder controle willen houden door applicaties die een bedreiging kunnen vormen voor Facebook op te kopen. Dat deed het in 2012 met Instagram, en het bedrijf heeft dat ook geprobeerd met Snapchat en TikTok. Ook vinden beleidsmakers dat Facebook, Instagram en WhatsApp opnieuw in aparte bedrijven zouden moeten opgesplitst worden. Dan is er nog de kritiek op het beleid van Facebook omtrent haatspeech en racisme. Of beter gezegd: het ontbreken daarvan. Deze week nog stapte een ingenieur van Facebook op omdat het bedrijf naar zijn mening te weinig stappen onderneemt om racisme en discriminatie van het platform te weren. De medewerker uitte zijn ongenoegen ook via Facebook.

Bekijk het interview:


Geen velden gevonden.

Gerelateerde artikelen

Analyse: Techgiganten verantwoorden zich voor het Congress in antitrustprocedure

In één van de grootste antitrustprocedures van de geschiedenis zullen Amazon, Apple, Facebook en Google het Congress moeten overtuigen dat ze hun macht niet misbruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here