Nieuws

Nederlandse overheid verzoekt maaltijdbezorgers om corona-app te downloaden

In Nederland is ophef ontstaan over een mail die het ministerie van Volksgezondheid uitstuurde naar maaltijdbezorgers. Minister De Jonge slaat mea culpa.

De Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers ontving op dinsdag een mail ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In die bewuste mail vraagt een medewerker van het kabinet of de vereniging alle geregistreerde maaltijdbezorgers wil aansporen de CoronaMelder te downloaden. Als verantwoording geeft de medewerker die de mail uitstuurde dat het de taak is van het ministerie om zoveel mogelijk organisaties bij de applicatie te betrekken. Met het downloaden van de app kunnen maaltijdbezorgers het risico op onbewuste besmetting verkleinen en zo veilig mogelijk werken. Zij komen door hun beroep nu eenmaal in contact met veel verschillende ‘bubbels’.

Een redenering waar logica achter zit, toch is er echter één groot probleem met de mail. Het downloaden van de corona-app is ook in Nederland volledig vrijwillig. Deze afspraak maakte minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge expliciet met de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement. Het ministerie beschikt dus niet over de bevoegdheid om de bevolking te verplichten om de applicatie te downloaden, ook al hebben zij misschien een hoger risico.

Niet de bedoeling

De minister moest zich gisteren dan ook verantwoorden voor het parlement. En de minister stak ook de hand in eigen boezem. Hij gaf toe dat zijn kabinetsmedewerker een fout maakte door de mail zo op te stellen. Er werd te veel de indruk gewekt dat de maaltijdbezorgers verplicht werden om de CoronaMelder te downloaden. Dat is tegen de gemaakte afspraken en volgens De Jonge was het ook ‘niet de bedoeling’ dat zijn kabinet die boodschap verkondigt. De minister had gehoopt dat in de mail duidelijk werd uitgelegd dat het downloaden van de applicatie een aanbeveling was, maar dat maaltijdbezorgers nog steeds vrij kunnen kiezen of ze dat doen of niet. De Jonge belooft dit nog beter te communiceren naar maaltijdbezorgers en gaat onderzoeken of communicatie naar andere organisaties zoals ziekenhuizen en sportscholen beter is verlopen.

In het parlement werd gemengd gereageerd op de uitleg van de minister. Veel parlementsleden zijn van oordeel dat de overheid op geen enkel mogelijke manier druk mag uitoefenen op de bevolking om de CoronaMelder te downloaden. Ze wrijven de minister en zijn medewerkers dan ook aan dat één van de kernpunten van het politieke debat rond de applicatie, namelijk de individuele keuze, werd doorbroken.

Nog niet landelijk ingevoerd

Zo verloopt de implementatie van de corona-app bij onze noorderburen zeer moeizaam. Sinds 17 augustus kunnen Nederlanders de applicatie downloaden, en het plan was dat vanaf 1 september in heel het land in gebruik zou worden genomen. Dat is nog niet gebeurd, omdat de wettelijke voorschriften rond de applicatie nog niet helemaal in orde zijn. Na het incident van deze week vraagt de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens dat de individuele vrijheid om de app wel of niet te downloaden ook expliciet wordt opgenomen in dat wettelijk kader.

Een goed moment om nog eens te kijken hoe het met onze Belgische corona-app staat. Die loert stilaan om de hoek. Deze week is een proefversie uitgestuurd naar een testgroep van een 80-tal personen. In de week van 20 september zou de app klaar moeten zijn voor lancering voor het brede publiek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business