Nieuws

Apple lanceert eigen traceerfunctie in strijd tegen covid-19

iOS 13.7 Apple traceerfunctie
De definitieve versie van Apple's blootstellingmeldingen is nu beschikbaar in iOS 13.7. Wie wil kan er dus vanaf vandaag mee aan de slag.

Apple lanceerde gisteren de nieuwste update voor zijn mobiele toestellen. Deze update, iOS 13.7, vermoedelijk de laatste voor de komst van iOS 14, komt met een opmerkelijke nieuwe functie. Gebruikers kunnen er nu voor opteren om een traceerfunctie in te schakelen en verwittigd te worden wanneer ze een groter risico lopen op besmetting met het coronavirus.

iOS 13.7 Apple traceerfunctie

Exposure Notifications Express

De functie wordt Exposure Notifications Express (ENE) genoemd en houdt 14 dagen lang een logboek bij van alle apparaten waarvan een bluetoothsignaal werd opgevangen. Zo kan bijgehouden worden wie de afgelopen twee weken in je buurt was. Als één van hen vervolgens gediagnosticeerd wordt met covid-19 zal je nu een notificatie kunnen krijgen.

Anders dan in mei van dit jaar gaat het nu wel over een volwaardige toepassing. Toen werd er nog gesproken over de gezamenlijke ontwikkeling van tools door Apple en Google waarmee gezondheidsinstituten uit verschillende landen hun eigen applicaties konden bouwen. Dit bleek echter nog een te grote investering aangezien slechts een klein aantal hiermee aan de slag ging.

De tweede stap, het ontwikkelen van een volwaardige trackingtechnologie in je smartphone, is nu gelanceerd. Gebruikers uit deelnemende gebieden kunnen er nu voor kiezen de Exposure Notifications Express-functie in te schakelen om zo verwittigt te worden wanneer ze een hoger risico op besmetting lopen. Apple legt zo de drempel voor contact-tracing lager door de nood aan een zoveelste app te omzeilen. Wanneer je mogelijks een melding krijgt zal je bovendien niet te weten komen van wie deze afkomstig is.

De ENE-functie van Apple zorgt ervoor dat investeringen in een eigen nationale corona-app gedrukt kunnen worden. Overheden zullen namelijk de toepassing kunnen aanpassen aan hun eigen wensen en noden. Lokale maatregelen die genomen moeten worden bij een hogere kans op besmetting kunnen geïntegreerd worden in de toepassing.

Nationale traceerapps

Wereldwijd kwamen verschillende landen al met een eigen traceerapp, zoals de Duitse ‘Corona-Warn’-app of de Nederlandse Coronamelder. Deze laatste werd op 17 augustus gelanceerd voor een testperiode van twee weken in verschillende regio’s. Sinds 1 september kan heel Nederland gebruik maken van de applicatie.

De Belgische traceerapp wordt ontwikkeld door de Brusselse app-ontwikkelaar DevSide en de Mechelse softwarebouwer Ixor. Terwijl aanvankelijk een lanceerdatum van 1 september werd voorgeschreven zal de lancering ervan op zich laten wachten tot later deze maand.

Ook Google heeft reeds plannen om een gelijkaardige toepassing te lanceren op apparaten vanaf een Android 6.0 besturingssysteem. Terwijl Apple de ENE-functie heeft ingebouwd in zijn besturingssysteem zullen Androidgebruikers wél een app moeten installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business