cloud

Ook op de beurzen tonen investeerders hun voorkeur voor clouddiensten.

Advertentie

In 2019 bereikt de publieke cloud een omzet van 233,4 miljard dollar. Daarmee zijn de publieke clouddiensten nu groter dan Dell, HPE, Lenovo en Cisco samen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Amerikaanse studiebureau IDC. Het bureau definieert cloud in het onderzoek als de combinatie van software-as-a-service, infrastructure-as-a-service en platform-as-a-service (SaaS, IaaS en PaaS). Voor de vergelijking baseert IDC zich op omzetcijfers van cloud- en hardwareaanbieders.

De top vijf cloudaanbieders hebben daarnaast ook een derde van de markt in handen. De omzet van AWS, Microsoft, Salesforce.com, Google en Oracle nam vorig jaar met meer dan 35 procent toe. Samen draaien ze een omzet van 77 miljard dollar. De totale cloudmarkt groeide volgens IDC dan weer met 26 procent.

SaaS, PaaS en IaaS

Van de drie publieke clouddiensten is SaaS nog altijd de grootste. Software-as-a-service was in 2019 goed voor een omzet van 148,5 miljard dollar, of 63,3 procent van de totale markt. Toch merkt IDC op dat de SaaS-omzet tegenover IaaS en PaaS minder snel groeit. Het marktaandeel daalde met zo’n 3 procent tegenover de 66,9 procent van 2018. Het aandeel van IaaS steeg ter vergelijking van 19,10 procent in 2018 tot 21 procent. Platform-as-a-Service groeit dan weer van 14 procent naar 15,4 procent.

Toch verwacht IDC dat die trend in 2020 zal ombuigen. Door de coronacrisis hebben bedrijven massaal ingezet op SaaS, waardoor de omzet daarvan naar alle waarschijnlijkheid zal toenemen. Ook op de beurzen lijken veel softwarebedrijven de covid-dip al snel te boven zijn gekomen. IaaS en PaaS zullen eveneens een boost krijgen door de pandemie, zegt het onderzoeksbureau.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here