max schrems sleept sites voor de rechter
General Data Protection Regulation

De 33-jarige Oostenrijker Max Schrems heeft een rechtszaak aangespannen tegen 101 websites voor inbreuken op de privacyregels. Daaronder bevinden zich ook vier Belgische sites, waaronder neckermann.be, bpost.be, logic-immo.be en flair.be.

Advertentie

Op 16 juli 2020 verklaarde het Europese Hof in Luxemburg het Privacy Shield ongeldig. Dat akkoord regelde de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de VS en Europa, en was volgens privacy-activist Max Schrems in strijd met de Europese databeschermingsregels. Het Hof gaf hem daarin grotendeels gelijk. Toch gebruiken nog veel bedrijven en websites diensten die steunen op het inmiddels ongeldig verklaarde Privacy Shield. Dat wil Schrems aanpakken in een nieuwe rechtszaak.

Op de website van zijn organisatie noyb maakte Schrems bekend dat hij de juridische strijd aangaat met bedrijven die tegen de Europese privacyrichtlijnen in blijven handelen. Hij diende op 17 augustus klacht in tegen 101 websites bij de Europese privacycommissie. Na een korte analyse van de html-broncode van verschillende grote Europese websites, bleek dat die nog altijd gebruik maakten van diensten als Google Analytics en Facebook Connect, die ondertussen illegaal zijn verklaard door het Hof. Daaronder bevinden zich ook vier Belgische sites, waaronder neckermann.be, bpost.be, logic-immo.be en flair.be.

Amerikaanse inlichtingendiensten

‘We hebben een snelle zoekopdracht uitgevoerd op grote websites in elk EU-land om te zien of er code van Facebook en Google op staat. Deze codefragmenten sturen data over elke bezoeker door naar Google of Facebook. Beide bedrijven geven toe dat ze data over Europeanen doorgeven aan de VS voor verwerking, waar ze wettelijk verplicht zijn die data beschikbaar te stellen aan Amerikaanse instanties zoals de NSA. Google Analytics noch Facebook Connect zijn essentieel om de webpagina’s in de lucht te houden en het zijn diensten die ondertussen al vervangen of minstens uitgeschakeld konden worden’, aldus Schrems in een mededeling op de noyb site.

Het grote probleem met het Privacy Shield was dat het de persoonsgegevens van Europese burgers niet genoeg waarborgde. Het Europese Hof oordeelde dat er een conflict is tussen de Europese privacywetgeving en de Amerikaanse surveillancewetgeving. Door die surveillancewetgeving kunnen inlichtingendiensten als de NSA gegevens opvragen van Europese burgers. In de praktijk gelden daar volgens experts ook weinig beperkingen op.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here