Apple

Apple is het eerste Amerikaanse bedrijf dat die kaap weet te ronden. Er is nog slechts één ander bedrijf in heel de wereld die een zelfde marktwaarde heeft.

Advertentie

De marktwaarde wordt berekend door de aandeelprijs van Apple (die bij het sluiten van de beurs gisterenavond op 462,83 dollar stond) te vermenigvuldigen met de 4,275 miljard aandelen die alle aandeelhouders tezamen bezitten. Die liften de marktwaarde van Apple dus voor het eerst over de twee biljoen dollar.

Het nieuws illustreert het succesvolle jaar dat Apple doormaakt ondanks de globale coronapandemie. Ook die leek aanvankelijk een negatieve impact te hebben op de resultaten. De iPhonebouwer moest haar fabrieken sluiten in China, waardoor de productie van nieuwe toestellen een grote achterstand opliep. Nadien moesten ook de winkels over heel de wereld sluiten. En hoewel de verkoop van iPhones gedaald is, wordt die daling gecompenseerd door een sterke stijging in verkoop van Macs en iPads.

Steile groei

Na een dip in april is de aandeelkoers al maandenlang zonder rem aan het groeien. Analisten verwachten dat die groei ook zal blijven aanhouden. Apple kondigde onlangs aan dat het haar aandelen zal splitsen met een factor 4:1. Dat betekent dat het aantal aandelen met een factor 4 wordt verhoogd, terwijl de prijs 4 keer lager wordt. Dat zal heel wat nieuwe investeerders aantrekken.

Apple brengt in de komende weken ook weer wat nieuwe producten uit. Op 7 september zal het wellicht een nieuwe iPad en Apple Watch lanceren, de iPhone 12 volgt in oktober. Er hangt het bedrijf wel nog wat onzekerheid boven het hoofd voor de Chinese markt, want het is onduidelijk welke gevolgen de ban van Trump tegen ByteDance en Tencent kan hebben op de verkoop van iPhones in China.

Saudicom

Apple mag zichzelf al enkele jaren het meest waardevolle Amerikaanse bedrijf, en het meest waardevolle technologiebedrijf ter wereld noemen. In 2017 steeg de marktwaarde van Apple boven de grens van 1 biljoen dollar. Dat tweede biljoen is er dus snel bijgekomen. Inmiddels hebben Apple’s belangrijkste sectorgenoten Microsoft, Alphabet en Amazon ook wel een marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar, maar toch laat Apple die dus nog ver achter zich.

Toch mag Apple zich nog niet het meest waardevolle bedrijf ter wereld noemen. Die eer is nog altijd weggelegd voor het Saoedi-Arabische oliebedrijf Saudi Aramco. Dat was ook het eerste bedrijf met een marktwaarde van 2 biljoen dollar. Het leek wel even alsof Apple de olieraffinaderij zou inhalen, aangezien het bedrijf klappen kreeg toen de olieprijzen volledig kelderden en de reisindustrie stilviel, maar onlangs herstelde Saudi Aramco haar marktwaarde. Technologie is al wel jaren olie aan het overnemen als meest lucratieve business, dus het lijkt maar kwestie van tijd vooraleer er ook een technologiebedrijf helemaal bovenaan de ranglijst prijkt.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here