Het Centrum voor Cybersecurity België waarschuwt dat er de komende dagen of weken een toename zal zijn van phishingpogingen via sms.

Advertentie

Je bent de komende dagen best maar voorzichtig met sms-berichten. Miguel Bruycker, hoofd van het Centrum voor Cybersecurity België, vertelde aan VRT NWS dat er een grootschalige phishingcampagne zit aan te komen. Die zal over de komende dagen of zelfs weken verspreid worden, en de criminelen zullen voornamelijk via sms proberen toe te slaan.

Wat we exact mogen verwachten is nog niet geweten, maar vermoedelijk zullen dit zeer klassieke phishingtrucs zijn. Zo proberen criminelen altijd de indruk te wekken dat ze een bank, koeriersinstantie of overheidsdienst zijn. Via een sluwe truc proberen ze je dan te doen geloven dat je dringend moet inloggen op je bankaccount of nog een factuur moet betalen. Dat kan dan altijd via een link die netjes is toegevoegd aan het bericht. Er zit altijd een direct dreigement verbonden in de boodschap om een gevoel van urgentie te creëren. Maar je kan het al raden: geef je je bankgegevens in via die link, dan hebben de criminelen wat ze willen en kunnen ze sommen geld van je rekening halen of inloggen op bepaalde accounts.

Toename in smishing

Het advies van De Bruycker: open dit soort berichten zeker niet, en vul al helemaal geen persoonlijke gegevens in in de link. Banken en overheidsinstellingen zullen je ook nooit via een sms bericht vragen om bepaalde acties te ondernemen

Waarom cybercriminelen precies België zullen viseren, daar heeft het CCB nog geen antwoord op gevonden. Wel stellen verschillende cybersecuritybedrijven vast dat er in 2020 opvallend veel meer phishingpogingen geregistreerd werden. Daar zit het coronavirus voor iets tussen. Mensen zitten vaker thuis online waar netwerken niet altijd zo goed beveiligd zijn, en ze kopen vooral ook veel meer producten via webshops. Die kunnen handige hackers zeer geloofwaardig nabootsen. Phishing kan ook via mail verlopen, en volgens het CCB zit phishing via sms, ook wel ‘smishing’ genoemd, eveneens opnieuw in de lift.

Heb je een verdacht bericht of mail ontvangen? Meld het dan door aan het CCB. Dat kan via het mailadres [email protected].

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here