Enkele Britse ontwikkelaars willen de klassieke computer ZX Spectrum opnieuw tot leven wekken. Daar is onder computerliefhebbers duidelijk veel vraag naar.


De crowdfundingactie voor de computer ZX Spectrum Next Issue 2 ging nog maar enkele dagen geleden online op Kickstarter, maar heeft nu al een duizelingwekkend bedrag van meer dan 1 miljoen euro opgeleverd. Het opgestelde target van 276.475 euro (ofwel 250.000 pond) was na 5 minuten al gehaald. Nu al doneerden 2786 enthousiastelingen, en de crowdfunding loopt nog tot en met 10 september.

Het project is een remake van de klassieke computer ZX Spectrum die al dateert van 1982. Het woord Spectrum verwijst naar het feit dat het eerste model binnen de reeks was die kleuren kon tonen. Programma’s moesten geïnstalleerd worden via gigantische cassettes en ingewikkelde toetsencombinaties. Dat resulteerde in ontzettend lange laadtijden, wat ook niet ongewoon was in die tijd. Omdat de ZX Spectrum voornamelijk bedoeld was om games mee te spelen, moest je hem aansluiten op de televisie. De computer werd voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk verkocht.

Grote vraag

Doorheen de jaren is ZX Spectrum al verschillende malen weer tot leven gewekt. Een eerste keer as in 2014, toen de geestesvader van de computer Clive Sinclair een samenwerking aanging met Retro Games om een console gebaseerd op de computer uit te brengen. Hetzelfde team ontwikkelaars achter het project ZX Spectrum Next Issue 2 bracht al eens een eerste remake uit. Ook toen was er grote vraag naar, en werden drieduizend stuks verkocht. Nu is het doel om 5000 stuks te verkopen.


Met de computer kunnen gamers alle oorspronkelijke gamecassettes opnieuw van onder het stof halen en spelen. Bij de vorige editie moesten ze de games via software emuleren. De geüpgradede versie heeft ook een snellere processor, dubbel zo veel geheugen en hogere resolutie.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here