Het gaat Apple goed voor de wind in 2020. En dat is vooral goed nieuws voor Tim Cook, die zich nu miljardair mag noemen.

Advertentie

Het Amerikaanse nieuwsoutlet Bloomberg heeft een nieuwe naam moeten opnemen in haar Billionaires Index. De CEO van Apple Tim Cook mag zich sinds kort ook miljardair noemen. Ondanks de coronacrisis maakt Apple, net als alle techgiganten, een zeer goed 2020 door. Dat komt omdat in de meeste huishoudens de nood aan technologie een stuk hoger is geworden. Als aandeelhouder van het bedrijf heeft dat ook een positieve invloed op de bankrekening van Cook.

Tim Cook bouwde zijn fortuin wel op een andere manier op dan de CEO’s van andere grote technologiebedrijven zoals Mark Zuckerberg, Jeff Bezos en Elon Musk. Die bezitten allemaal een groot deel van de aandelen van hun bedrijven, en de uitbetaalde dividenden zijn hun belangrijkste bron van inkomen. Cook heeft volgens Bloomberg slechts 0,02% van alle aandelen van Apple in bezit, maar hij ontvangt wel een salaris. En dat salaris bedroeg in 2019 3 miljoen dollar, maar aangevuld met een bonus van 7,7 miljoen dollar en de 122 miljoen dollar die zijn aandelen hem opleverde zal Tim Cook zeker niets te kort komen. Enkel Elon Musk verdiende als CEO meer.

Wil Tim Cook ooit de rijkste man ter wereld worden, dan zal hij een flinke achterstand moeten goedmaken op de top drie. Mark Zuckerberg, Bill Gates en Jeff Bezos hebben alle drie een persoonlijk vermogen van meer dan 100 miljard dollar.

Op weg naar twee biljoen

Het is ondertussen al meer dan 9 jaar geleden dat Tim Cook het overnam als CEO van Apple van wijlen Steve Jobs. En hoewel Tim Cook zeker niet het innovatieve genie van Jobs bezit, neemt de iPhonebouwer onder de vleugels van Cook wel een hoge vlucht. Enkele nieuwe producten die onder zijn bewind werden gelanceerd zijn onder andere de iPhone X en de Apple Watch, alsook enkele diensten als Apple Music en Apple Maps. Maar Cook is verre van een onomstreden figuur. Onder andere het gesloten ecosysteem, critici nemen het woord ‘monopolie’ in de mond, dat Apple rond haar eigen applicaties heeft opgebouwd in iOS is al vaak onderwerp van discussie geweest.

Zoals eerder gezegd is Apple één van de bedrijven die als grote winnaar uit de coronacrisis lijkt te zullen komen. De voorspellingen luiden dat Apple spoedig het eerste bedrijf zal worden dat een marktwaarde van 2 biljoen dollar zal hebben. Twee jaar geleden was het ook al het eerste bedrijf met een marktwaarde van 1 biljoen dollar.


Geen velden gevonden.

1 REACTIE

  1. Het succes van Apple heeft te maken met de “eenvoud”. Geen enkel Androïd toestel heeft dezelfde software, ze plakken er allemaal een laagje boven om toch maar uniek te zijn. Maar Apple en iPhone zijn ongemeen gebruiksvriendelijk en de overdracht tussen iPhone toestellen is uniek. Dit is de reden van het succes. Als de anderen het niet willen begrijpen is hun zaak. Liever meer betalen voor eenvoudige zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here